Ingrediente: Doi dovlecei, 5 linguri de ulei, sare, piper, 50 g de parmezan ras, două linguri de bulion.

Preparare: Dovleceii se taie rondele, se lasă puţin să se scurgă de apă (sau se pun pe şervete absorbante, apoi se prăjesc puţin în ulei şi se scot într-un castron. Separat, se face un sos din cele două linguri de bulion, o ceşcuţă cu apă, sare şi piper. Feliile de dovlecel se aşază într-o tavă rotundă. Se toarnă peste ele bulionul şi se presară parmezanul ras, apoi se bagă la cuptor circa 20 de minute.

Scoici în sos de parmezan

Ingrediente: 500 g de scoici proaspete, 10 cochilii de scoici mari, 200 g de parmezan, fasole verde, piper, sare, două lămâi.

Preparare: Scoicile se fierb 5 minute în apă cu sare, apoi se lasă să se scurgă într-o sită. Fasolea verde se fierbe separat, cam 15 minute, având grijă să nu devină sfărâmicioasă, apoi se scurge de apă. Cochiliile se spală şi se aşază în interiorul lor, în funcţie de mărime, carnea de la două sau trei scoici. Aceasta se acoperă apoi cu un strat de parmezan ras, iar deasupra se presară puţin piper.

Şniţel pe pat de spaghete

Ingrediente: 4 şniţele mari preparate cu pesmet, 500 g de spaghete fierte (tagliatelle sau rotunde), o cutie de roşii în bulion decojite, 3 cepe verzi, 100 g de parmezan ras, sare, piper, delikat, două linguri de ulei.

Preparare: Se taie ceapa şi se căleşte, păstrându-se o mână de rondele verzi, pentru decor. Se adaugă roşiile mărunţite, sare, piper, delikat, parmezan şi se fierb 10 minute. Sniţelele se aşază în tava cuptorului, apoi se întinde peste ele un strat din compoziţia cu ceapă şi roşii. Deasupra se presară un sfert din parmezanul rămas şi câteva rondele de ceapă. Când sunt gata, şniţelele se aşază pe un pat de spaghete fierte.

Omletă cu ciuperci şi cu roşii

Ingrediente: Două ouă, o roşie, 50 g de ciuperci feliate, o ceapă mică albă, două linguri de parmezan, 50 g de carne de pui fiartă, un vârf de cuţit de pătrunjel uscat, două linguri de ulei.

Preparare: Se taie ceapa ceva mai mare şi se căleşte, iar când e rumenită se adaugă ciupercile tăiate, ouăle bătute cu o lingură de parmezan, carnea tăiată fâşii, precum şi roşiile feliate şi se amestecă. Se pune în farfurie şi se presară deasupra o lingură de parmezan.

Supă minestrone

Ingrediente: o ceapă, doi morcovi, doi cartofi, o ţelină mică, 300 g de mazăre, un praz, două roşii, un dovlecel, 100 g de paste, 100 g de fasole uscată, delikat, parmezan, sare, piper.

Preparare: Ceapa, morcovii, cartofii, ţelina, mazărea, prazul şi dovlecelul se toacă potrivit, apoi se pun la fiert. Separat, se fierbe fasolea în două ape, apoi se scurge şi se pune peste celelalte legume, continuându- se fierberea. Se adaugă roşiile. Când legumele sunt gata, oala se bagă la cuptor 15 minute, acoperită cu folie din aluminiu. Se mai fierbe la foc mic. Se serveşte cu parmezan ras şi cu piper.

Pâine prăjită cu aromă de tarhon

Ingrediente: 4 felii de pâine, 4 linguri de parmezan, câteva frunzuliţe de tarhon, doi căţei de usturoi.

Preparare: Se taie pâinea, apoi se curăţă usturoiul şi se pisează, împărţindu- se în mod egal pe suprafaţa fiecărei felii. Se mai pun câteva frunzuliţe de tarhon, apoi se presară parmezanul ras. Sendvişurile se bagă apoi câteva minute la cuptor, ca să se topească parmezanul.

Parmezanul, o brânză de origine italiană

Parmezanul este o brânză de origine italiană. În Uniunea Europeană, cuvântul parmezan este protejat şi poate fi utilizat doar pentru a desemna brânza originală Parmiggiano Reggiano produsă doar într-o zonă limitată din nordul Italiei.

Povestea spune că brânza a apărut iniţial dintr-o greşeală: laptele a fost lăsat prea mult la păstrare şi s-a acrit. Scurs de zer, s-a dovedit o descoperire importantă. Parmezanul este un sortiment de brânză italienesc destul de cunoscut, datorită gustului său dulce-picant.

Urmărește-ne pe Google News