Violuri, avorturi forțate și abuz de putere în Haiti
Președintelui Federației Haitiene de Fotbal, Yves Jean-Bart, este acuzat de mai multe jucătoare că le-ar fi abuzat sexual în cantonamentul naționalei de fotbal. Oficialul este anchetat și a fost suspendat provizoriu, în mai, timp de 90 de zile de FIFA. Jean-Bart a negat ferm acuzațiile care i se aduc, scrie Marca.
Activista pentru Drepturile Omului, Pascale Solages, vorbește despre coșmarul prin care trec femeile care încearcă să scoată la lumină abuzurile. „Jean-Bart este un om puternic, are relații în politică și mass-media, deci poate intimida victimele, familiile, instituțiile… Când persoana este foarte influentă, este coruptă și are mulți bani, devine și mai dificil pentru o femeie să obțină dreptatea”.
Posibilitatea ca eu să joc în străinătate depindea de un lucru: dacă mă culc sau nu cu președintele.
Fostă jucătoare, sub protecția anonimatului:
În general, victimele nu vorbesc despre dramele prin care trec: „Sportivelor le este teamă, nu vor să intre în conflict cu o persoană atât de puternică și care ar putea să le distrugă cariera”, susține Yolette Jeanty, membru al asociației Kay Fanm, care luptă pentru drepturile femeilor
„Când m-am trezit, eram dezbrăcată și era sânge peste tot”
În 2018, președintele Federației afgane, Keramuudin Karim, a fost sancționat pentru abuzuri sexuale repetate, victime fiind cel puțin 5 jucătoare, în perioada 2013-2018. Cele care îl acuză spun că este foarte cunoscut comportamentul lui Karim în lumea fotbalului afgan.
„Am mers în biroul lui pentru a discuta. I-am spus că am nevoie de bani pentru transport și dacă nu poate să mă ajute, să mă lase să mă transfer. S-a apropiat de mine și mi-a zis că vrea să mă dezbrac. I-am zis să mă lase în pace, că vreau să plec. Mi-a zis că nu se poate și că degeaba țip, că nu o să mă audă nimeni”, își începe una dintre victime povestea, notează gsp.ro
„M-a împins în pat și mi-a zis că o să vadă dacă sunt sau nu lesbiană pentru că eram mereu cu fetele și arătam ca un băiețel. M-am ridicat și am încercat să mă împotrivesc. Atunci m-a lovit peste față, am căzut și am încercat să mă ridic și să fug. Dar ușa nu se putea deschide decât cu amprenta lui, eram prinsă acolo. Mi-a dat un pumn în figură, mi-a dat sângele pe nas și pe gură, m-a lovit rău, am căzut și am leșinat.
Când m-am trezit, eram dezbărcată și era sânge peste tot. Tremuram, nu știam ce mi s-a întâmplat. Patul era plin de sânge, eu eram plină de sânge. M-am dus la baie, m-am spălat și m-am îmbrăcat. Apoi i-am spus că voi merge și voi spune presei ce mi-a făcut. A luat un pistol, mi l-a pus la tâmplă și mi-a zis: Vezi ce ți-am făcut? Te pot împușca în cap și îți pot împrăștia creierii peste tot. Pot face la fel cu cei din familia ta. Dacă vrei să nu fac asta, taci! Apoi mi-a aruncat niște bani și mi-a zis să plec”.
Femeia explică de ce nu a făcut plângere împotriva lui
Keramuudin Karim: „Nu am putut povesti familiei ce mi s-a întâmplat, le-am spus că m-am accidentat. Președintele le-a spus tuturor că sunt lesbiană și m-a găsit cu o fată din echipă și d-asta m-a dat afară. Am decis să vorbesc pentru că familia mea e în pericol, dar și pentru ca alte fete să nu mai treacă prin asta”, a dezvăluit o jucătoare pentru The Guardian.
Fostul selecționer columbian de la echipa de U17 și-a recunoscut faptele
În 2019, apăruse un caz în Columbia. Jucătoarele de la naționala U17 au depus plângeri pentru hărțuire sexuală în timpul cantonamentelor dinaintea Mondialului din Uruguay.
Niciun martor nu va avea încredere în FIFA, dacă primul telefon pe care cei de acolo îl dau celor care lucrează pentru presupusul agresor.
Minky Worden, Human Rights Watch:
În februarie, fostul selecționer și-a recunoscut vinovăția și a cerut iertare. Didier Luna și avocații săi ajunseseră la un acord preliminar pentru a fi acuzat de infracțiunea de vătămare, care însemna, evident, o pedeapsă mai mică.