În războiul ce se poartă în Orientul Mijlociu, analiștii afirmă că sunt în pericol situri antice precum Baalbek, Tir, Sidon și Byblos. „Mai îngrijorătoare este tăcerea din jurul acestui subiect. Există standarde duble când vine vorba de protecția patrimoniului global? De ce istoria antică a Libanului este trecută cu vederea?”, afirmă analiștii pentru trtfrancais.com

Libanul a fost martor la ascensiunea și decăderea celor mai mari imperii

Libanul este o națiune cu o moștenire culturală extraordinară, care datează de mii de ani. Istoria țării este profund împletită cu unele dintre cele mai semnificative civilizații din istoria omenirii.

În jurul anului 3000 î.Hr., fenicienii, navigatori și comercianți renumiți, s-au stabilit de-a lungul coastei Libanului, întemeind orașe precum Byblos, Tir și Sidon. Libanul găzduiește unele dintre cele mai vechi și semnificative situri arheologice din lume, cuprinzând mii de ani de istorie umană.

Ei sunt creditați cu crearea unuia dintre cel mai vechi alfabet, care a influențat sistemele moderne de scriere.

În timpul Imperiului Roman, Libanul a devenit o parte crucială a provinciilor de est ale imperiului.

Baalbek, cunoscut în antichitate sub numele de Heliopolis, a devenit un centru cult religios roman. Astăzi, în acest oraș se află unul dintre cele mai mari și mai bine conservate temple romane: Templul lui Jupiter, construit între secolele I și III e.n.

De-a lungul secolelor, Libanul a fost martor la ascensiunea și căderea imperiilor, de la perși la otomani, fiecare lăsând în urmă o moștenire culturală și arhitecturală deosebită pe teritoriul țării unde astăzi se duce un conflict de anvergură.

Care sunt zonele puse în pericol de conflictul dintre Israel și Hezbollah

Baalbek este un oraș renumit pentru templele sale romane bine conservate. Siturile se confruntă cu un pericol iminent, mai ales că atacurile aeriene israeliene vizează infrastructura Hezbollah din Valea Beqaa. Forțele israeliene au lansat atacuri repetate lângă Baalbek, care găzduiește imensul Templu al lui Jupiter – unul dintre cele mai mari complexe de temple romane construite vreodată și Templul adiacent al lui Bacchus.

Byblos este cunoscut ca unul dintre cele mai vechi orașe locuite în mod constant din lume. A fost un port fenician important și este adesea creditat cu răspândirea alfabetului fenician. Deși Byblos nu a fost lovit direct de atacurile aeriene israeliene, apropierea orașului de zonele pe care Israelul le atacă înseamnă că este sub amenințare constantă.

Castelul Marii Sidon, construit de cruciați în secolul al XIII-lea, demonstrează istoria stratificată a Libanului. Atacurile aeriene israeliene în Sidon și în jurul acestuia au vizat infrastructura Hezbollah, punând în pericol grav castelul medieval și siturile istorice din jur.

Cazurile în care UNESCO a intervenit și a catalogat actele ca fiind o „crimă împotriva culturii”

În conflictele anterioare, comunitatea internațională – condusă de UNESCO și guvernele occidentale – a acționat rapid atunci când moștenirea culturală a fost amenințată sau distrusă. În cazul Libanului, în acest moment nici UNESCO, nici arheologii și nici istoricii nu trag un semnal de alarmă despre modul în care atacurile Israelului asupra Libanului pun în pericol grav siturile istorice vechi de mii de ani.

Când talibanii i-au distrus pe Buddhas Bamiyan, vechi de 1.500 de ani, UNESCO și diferite națiuni au condamnat actul ca o „crimă împotriva culturii”. Japonia, India și Statele Unite au oferit sprijin pentru a proteja statuile, dar în ciuda indignării globale, acestea au fost distruse. Acest incident rămâne un moment esențial în eforturile globale de a proteja moștenirea culturală în zonele de conflict.

Distrugerea Palmira de către Daesh, inclusiv Templul lui Bel și Arcul Monumental, a fost întâmpinată cu o condamnare pe scară largă. UNESCO a etichetat actul drept o crimă de război, iar eforturile internaționale de a restaura ceea ce a rămas din Palmyra sunt în desfășurare. Distrugerea acestui oraș antic a stârnit o revoltă la nivel global și i-a unit pe toți pentru a proteja ceea ce a mai rămas din moștenirea istorică a Siriei.

Războiul civil din Siria a afectat grav orașul vechi din Alep, inclusiv Marea Moschee. UNESCO a adăugat Alep pe lista sa de situri ale Patrimoniului Mondial pe cale de dispariție și a cerut o încetare a focului pentru a proteja moștenirea rămasă a Siriei.

Situri culturale importante au fost distruse în Mosul, inclusiv Marea Moschee al-Nuri și Mănăstirea Dair Mar Elia, cea mai veche mănăstire din Irak. UNESCO a condamnat distrugerea, lansând inițiativa „Reînvie Spiritul Mosulului” pentru a restabili identitatea culturală și istorică a orașului după înfrângerea Daesh.

Forțele sârbe au bombardat Biblioteca Națională din Sarajevo în timpul războiului din Bosnia, distrugând două milioane de cărți și manuscrise. UNESCO și donatorii internaționali au jucat un rol cheie în restaurarea bibliotecii.

Urmărește-ne pe Google News