O serie de hărţi prezentate de Institutul Meteorologic Regal Olandez (KNMI) arată că nivelul dioxidului de azot (NO2) – un poluant care provine în principal din utilizarea combustibililor fosili – a scăzut considerabil.
Datele prezentate de olandezi au comparat concentraţia aerului din mai multe zone ale Europei în perioada 14-25 martie, cu media lunară înregistrată în urmă cu un an, în martie 2019.
Experţii spun că trebuie luată în considerare o medie de 10 zile pentru a obţine o imagine reală şi că nu pot fi luate în calcul datele dintr-o singură zi, scrie BBC News.
„Există o mare variabilitate în ceea ce priveşte nivelul de dioxit de azot (NO2) de la o zi la alta. Şi aceasta se datorează modificărilor vremii. Deci, când se schimbă direcţia sau viteza vântului rezultatele vor fi diferite”, a explicat Dr. Henk Eskes de la KNMI.
Combinarea datelor pentru cele 10 zile reduce o mare parte din această variabilitate, permiţând analiştilor să stabilească impactul schimbărilor de la nivelul de NO2 datorate activităţii umane.
Experții se tem de impactul pe care l-ar putea avea poluarea în epidemia de COVID-19. Orașele mai poluate, în special, ar putea cauza cazuri mai severe.