„Parteneriat civil este asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex în scopul organizării vieţii lor comune ca viaţă de familie prin înregistrarea la Registrul de stare civilă”, prevede proiectul de lege.
Actul normativ se adresează tuturor românilor, indiferent de orientarea lor sexuală. Acesta va putea fi încheiat de către ofițerul de stare civilă, la Direcția de Evidență a Persoanelor, din raza primăriei unde își au domiciliul, sau la notar. Partenerii vor fi nevoiți să aducă doar copii ale certificatelor de naștere și declarații pe propria răspundere că nu sunt căsătoriți, nu au încheiat un alt parteneriat civil, nu sunt rude și nici alienați mintal.
Partenerii vor avea drepturi egale și vor fi aproape aceleași ca în cazul căsătoriei.
La fel ca în cazul unei căsătorii, partenerii pot încheia un act similar unui contract prenupțial, prin care își vor păstra bunurile individuale. Cheltuielile și datoriile vor fi tot comune.
Astfel, potrivit proiectului de lege, partenerii vor avea dreptul la moștenire, dreptul la bunurile comune, dreptul vizite în spital, dreptul la pensie de urmaș.
Art. 17(1) „Partenerii sunt asimilaţi soţilor, în materia: asistenţei sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, impozitelor şi taxelor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a altor fapte de natură penală sau contravenţională săvârşite asupra unui membru de familie”
Cuplurile formate din persoane de același sex, interzis la adopții
Există, totuși, și diferențe față de căsătoria obișnuită. În primul rând, „fiecare partener îşi păstrează numele de dinainte de încheierea parteneriatului civil”.
Apoi, partenerilor civili de același sex le va fi interzis să adopte copii.
Art.18 (1) „Partenerii sunt asimilaţi soţilor în ceea ce priveşte prezumţia de paternitate și drepturile și obligațiile ce decurg din autoritatea părintească pentru copiii născuţi în timpul uniunii consensuale dintre două persoane de sex diferit”.
Mai mult, aceștia vor beneficia de trei zile libere, în caz de deces sau boală gravă a partenerului, și de cinci zile libere la momentul încheierii uniunii consensuale.
Nici în cazul parteneriatului civil, nu va fi permisă încheierea unui astfel de act între mai multe persoane.
Parteneriatul civil poate înceta printr-un simplu act la notar, de comun acord. Exact ca în cazul unui divorț, când nu există un acord comun al partenerilor, se poate ajunge în instanță.
Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul PSD Florin Manole, singurul social-democrat care a votat împotriva referendumului Coaliției pentru Familie. Inițiativa legislativă a fost semnată de toate grupurile parlamentare. De altfel, legea vine și ca urmare a deciziei CCR privind drepturile persoanelor de același sex, după o decizie a Curții Europene de Justiție.