Autorităţile din Germania au hotărât punerea sub supraveghere a partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), principala forţă de opoziţie din parlament, au confirmat miercuri pentru dpa, Der Spiegel și ARD, surse din cadrul serviciilor de securitate internă.

Întreaga formaţiune urmează să fie monitorizată, fiind suspectată de extremism de dreapta, potrivit surselor citate după o videoconferinţă a directorului Oficiului federal pentru protecţia Constituţiei (BfV), Thomas Haldenwang, cu filialele agenţiei din landuri.

Decizia vine cu câteva luni înaintea alegerilor legislative prevăzute să aibă loc în Germania pe 26 septembrie.

În martie anul trecut, serviciul de informaţii interne din Germania a plasat sub supraveghere grupul naţionalist de extremă-dreaptă Fluegel (Aripa), creat de membri ai AfD acuzaţi frecvent de o retorică ce aminteşte de trecutul nazist al Germaniei, iar în iunie a fost plasată sub supraveghere filiala regională din Brandenburg a partidului de extremă dreapta.

O altă filială regională a AfD, cea din Saxonia-Anhalt (est), este monitorizată activ de BfV ca „entitate suspectă”, au anunţat la sfârşitul lui ianuarie surse din cadrul serviciului.

BfV a refuzat să comenteze informațiile, în vreme ce Ministerul de Interne a precizat că nu va confirma, dar nici nu le va infirma.

Partidul a declarat însă că anunțul potrivit căruia este investigat îi subminează șansele în alegeri.

Copreședintele Tino Chrupalla a acuzat serviciul de securitate internă că a scurs informația către presă, spunând că mișcarea este o tentativă „scandaloasă” de influențare a opiniei cu privire la partid.

Un an electoral important

AfD a fost inițial un partid care milita împotriva apartenenței Germaniei la euro, în 2013, înainte de a adopta o poziție puternică împotriva imigrației și a Islamului.

În 2017, gruparea a intrat în parlament, devenind principala forță de opoziție.

AfD a capitalizat de pe urma nemulțumirii electoratului, ca urmare a deciziei Angelei Merkel de a permite intrarea în țară a unui val de refugiați din Siria, Afganistan și Irak în 2015.

În ultima vreme, partidul a pierdut din popularitate, sondajele arătând că a ajuns de la 12,6% în 2017 la 10% acum.

Anul acesta, gruparea speră să obțină totuși rezultate cât mai bune în șase alegeri regionale și în scrutinul general din 26 septembrie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News