Dacă alegerile europarlamentare ar avea loc astăzi, Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), de dreapta, ar deveni al treilea grup ca mărime din Parlamentul European – la egalitate cu grupul centrist Renew – cu 89 de locuri.

Acest lucru ar reprezenta un câștig masiv de 23 de locuri pentru ECR comparativ cu alegerile din 2019. Formațiunea, care cândva a fost una eurosceptică, este familia politică în care se află partidul naționalist polonez de guvernământ Lege și Justiție. Totuși, cea mai mare parte a creșterii pentru ECR ar veni de la voturile aduse de formațiunea de extremă dreapta Frații Italiei, care este partidul premierului italian Giorgia Meloni.

În mod similar, grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație (ID) ar obține câștiguri considerabile, câștigând 77 de locuri – o creștere de 15 locuri determinată de recenta ascensiune în sondaje a Alternativei pentru Germania (AfD).

Schimbarea anticipată spre dreapta reflectă o tendință mai largă reflectată în cadrul alegerilor naționale din Europa, unde alegătorii din țări precum Italia, Finlanda și Grecia preferă din ce în ce mai mult partidele mai conservatoare și de dreapta radicală.

Analiza Politico arată totuși că Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, și-ar păstra locul de cel mai mare grup din Parlamentul European, în ciuda unei pierderi preconizate de 12 locuri, ceea ce l-ar duce la 165 de locuri.

Socialiștii și Democrații (S&D), de centru-stânga, ar câștiga două locuri și are astfel șanse să-și păstreze locul de al doilea grup în Parlamentul European, cu 145 de locuri. Renew ar scădea cu 12 locuri, ajungând pe locul trei, la egalitate cu ECR, mai arată analiza publicației de la Bruxelles.

Aceasta înseamnă că marea coaliție tradițională formată din PPE, S&D și Renew, care acoperă spectrul politic de la centru-stânga la centru-dreapta, și-ar păstra majoritatea clară în fața unei potențiale noi alianțe de dreapta formată din PPE, ECR și Renew.

Cu toate acestea, recent, PPE și-a arătat disponibilitatea de a se asocia cu ECR, aliindu-se cu acest grup pentru a se opune legislației privind Green Deal.

Cei mai mari perdanți ai următoarelor alegeri europarlamentare ar fi Verzii, care ar păstra doar 48 de locuri, o pierdere de 24 de locuri, în timp ce grupul Stânga ar câștiga opt locuri, deși ar rămâne în continuare cel mai mic grup din Parlamentul European, cu 45 de locuri.

Europenii se vor prezenta la urne în perioada 6-9 iunie anul viitor pentru a-i alege pe cei 705 eurodeputați care îi reprezintă la Bruxelles. Numărul europarlamentarilor ar urma să crească la 720 pentru alegerile din 2024, dar, întrucât schimbările trebuie încă să fie aprobate în mod oficial de Consiliul European și de Parlamentul European, estimările sondajelor se bazează pe un scenariu de 705 locuri.

Aceste proiecții privind numărul de locuri se bazează pe sondajele naționale privind intenția de vot și au fost agregate de Politico ținând cont de sistemul actual al fiecărei țări de alocare a locurilor în Legislativul european.

Divizia de Cercetare și Analiză a Politico s-a consultat, de asemenea, cu experți pentru a repartiza noii parlamentari europeni neafiliați în grupurile lor probabile.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News