Starea de urgenţă pe teritoriul României a fost declarată de către Preşedintele României la data de 16 martie 2020 pentru o perioadă de 30 de zile.
Potrivit Constituţiei, starea de urgenţă poate fi prelungită de câte ori este nevoie. De fiecare dată, însă, procedura are nevoie de aprobarea Parlamentului.
Şeful statului a anunţat deja intenţia de a prelungi această perioadă de restricţii, în condiţiile în care se aşteaptă ca vârful epidemiei de coronavirus să fie atins după 20 aprilie, până în jur de 1 mai.
După anunţul privind prelungirea stării de urgenţă, în termen de cel mult 5 zile, preşedintele României solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.
Ordonanţa 1 pe 1999, care reglementează starea de urgenţă, precede că, în situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, Preşedintele României revocă decretul, măsurile dispuse incetându-şi aplicabilitatea.
Vosganian: „Parlamentul, în această perioadă, este doar un detaliu şi nu instituţia fundamentală a democraţiei”
Deputatul ALDE Varujan Vosganian spune că Parlamentul nu mai trebuie să încuviinţeze imediat starea de urgenţă, aşa cum s-a întâmplat la decretarea ei, în luna martie.
„În ceea ce priveşte votarea în Parlament, vă propun să adoptăm următoarea procedură: dezbaterile şi votul să aibă loc în prezenţa membrilor Parlamentului. Dezbaterile on-line au, în situaţii excepţionale, valenţele, dar şi limitele lor. Birourile permanente ale celor două Camere vor convoca Parlamentul în şedinţă comună, solicitând prezenţa aleşilor în sală”, a scris Vosganian, pe Facebook.
În opinia sa, în preziua votului, ar trebui organizate dezbateri în comisiile parlamentare reunite pe domeniile de competenţă, la care să fie prezenţi miniştri de resort sau, după caz, alţi reprezentanţi ai Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
Vosganian cere ca la dezbaterea din plen să fie prezenţi prim-ministrul Ludovic Orban şi ministrul de Interne, Marcel Vela, cărora să li se aloce timpul necesar pentru a prezenta intenţiile Guvernului şi a răspunde eventualelor solicitări.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ALDE, cu cel puţin 48 de ore înaintea dezbaterii decretului privind instituirea stării de urgenţă, Guvernul ar trebui să trimită Legislativului OUG privind rectificarea bugetară, „pentru ca parlamentarii să cunoască exact costurile previzionate ale prelungirii stării de urgenţă şi măsurile de sprijin pentru populaţie şi firme”.
El a făcut un apel către senatori şi deputaţi „de a repune Parlamentul în rolul său constituţional”.
Vosganian afirmă că „abundenţa de ordonanţe militare, lipsa de transparenţă decizională şi tentativele Guvernului de a tergiversa aplicarea legislaţiei recent votate lasă impresia că Parlamentul, în această perioadă, este doar un detaliu şi nu instituţia fundamentală a democraţiei”.
Orban pregăteşte măsurile pentru prelungire stării de urgenţă
Premierul Ludovic Orban le-a cerut deja miniştrilor să-i prezinte propunerile finale de măsuri aferente domeniului pe care-l coordonează în vederea înaintării acestora şefului statului pentru a fi introduse în noul decret prin care se va prelungi starea de urgenţă.
„Le solicit miniştrilor să transmită propunerile finale de măsuri pentru decretul pe care îl va emite preşedintele României de prelungire a stării de urgenţă, evident, dacă consideră că este necesară includerea unor măsuri suplimentare. Ştiu că, deja, s-a lucrat o serie de propuneri, dar vreau astăzi să transmiteţi propunerile finale pe fiecare minister, astfel încât preşedintele să aibă la dispoziţie propunerile formulate de fiecare minister. De asemenea, vă solicit să mi le transmiteţi şi mie pentru a le da ok-ul final”, a afirmat Orban, joi, în cadrul şedinţei de Guvern.