La începutul acestei luni, Sándor Csányi, preşedintele Federaţiei Ungare de Fotbal, a declarat că încearcă să obțină acceptarea simbolului Ungariei Mari de către UEFA.
„Cred că suporterii nu trebuie doar tolerați, ci încurajați în mod special să vină cu cât mai multe dintre aceste simboluri pentru a-și încuraja echipa favorită, știind ce s-a întâmplat”, a declarat, acum, Nagy Attila, responsabil cu sportul în Mi Hazánk.
Premierul ungar Viktor Orban a fost aspru criticat de vecinii săi europeni din cauză că a făcut recent propagandă „Ungariei Mari” la un meci amical de fotbal, pe 20 noiembrie.
O hartă de pe fularul său prezenta granițele fostului regat al Ungariei – pierdut în urma Tratatului de la Trianon din 1920 – care includea părți din Austria, Croația, România, Serbia, Slovacia și Ucraina de astăzi.
Ministerul român de Externe l-a acuzat pe Orban de „revizionism”, în timp ce Kievul a cerut „scuze oficiale” din partea Budapestei.
Ministrul de externe al Slovaciei, Rastislav Kacer, a calificat, de asemenea, fularul cu simbolism istoric drept unul „dezgustător”, vorbind despre „vârful unui iceberg şi un moment în care trebuie să se ia poziţie”.
Orban respinsese anterior criticile, argumentând că „echipa națională de fotbal a Ungariei este echipa tuturor maghiarilor, indiferent unde locuiesc”.
Ungaria Mare (în maghiară Nagy-Magyarország) este un concept politic revizionist, care vizează revenirea Ungariei la frontierele avute înainte de 1918, când exista structura statală multinațională Austro-Ungaria.
A propus ca jumătate dintre jucătorii unei echipe să fie maghiari, după „modelul românesc”
În altă ordine de idei, partidul Mi Hazánk a propus o reformă a sportului din Ungaria și cere ca 50 la sută dintre jucătorii unei echipe să fie maghiari.
„Scopul nostru este ca jucătorii noștri să joace un rol în campionatele întreținute de contribuabilii maghiari. Ne putem apropia de atingerea obiectivului cu pași mici, deoarece politica sportivă a ultimului deceniu a provocat o situație atât de nefavorabilă încât, din păcate, nu poate fi rectificată cu o singură lovitură de pix“, susține Nagy Attila Nagy, președintele cabinetului de sport al partidului.
Nagy a subliniat că, în timp ce în România există o cotă de 40% pentru fotbalişti „interni”, în Ungaria doar 4 jucători maghiari au fost între cei 22 jucători de la startul meciului cu cea mai lungă tradiție din Ungaria, Ferencvaros – Ujpest.
Sporturile noastre trebuie să-și păstreze caracterul național, pentru că este un element important de identitate.
Nagy Attila:
Pentru moment, „vom distribui pliante în toate municipalitățile care găzduiesc o echipă de primă ligă, pentru că vrem să arătăm comunității de fani care sunt ideile noastre ca forță parlamentară. În acest moment, considerăm că o cotă de 50% este realistă în fotbal. Există deja exemple bune. Așa este cazul voleiului, unde asociația națională a stipulat că 2 din 6 jucători din campionat trebuie să fie maghiari, iar cei care încalcă această regulă vor fi pedepsiți. Noi, pe de altă parte, credem că nu sunt necesare reglementări și specificații federale separate, ci mai degrabă o lege unificată a cotelor adaptată sportului.”.
O interpelare în acest sens va fi pusă pe masă în următoarea sesiune parlamentară.
Legea din România care prevede că la sporturile de echipă minimum 40% dintre jucătorii aflați pe teren trebuie să fie români este în vigoare din vara anului trecut, însă până acum nu au fost aplicate sancțiuni echipelor care nu o respectă.
Ministrul român Eduard Novak a anunțat că vor începe amenzile, „aproximativ 30.000 de lei pentru fiecare meci în care regula nu este respectată”.
Foto: mihazank.hu