Anunțul a fost făcut de către vicepreședintele PD, Andrian Candu, după o întrevedere a conducerii partidului cu ambasadorii Uniunii Europene acreditați la Chișinău.

Andrian Candu susține că este nevoie de dialog între actorii politici pentru depășirea blocajului în care s-a ajuns prin dizolvarea Parlamentului de către Curtea Constituțională și refuzul forului legislativ de a se conforma deciziei.

”Ne plac aceste decizii sau nu, dar singura autoritate în ţara noastră este Curtea Constituţională. Pe parcursul istoriei noi am avut multe decizii ale CC care au fost contestate de politicieni sau societate. (…) Deciziile Curţii nu pot fi revizuite, nu pot fi anulate, iar din acest motiv suntem în blocaj juridic”, a afirmat Candu, fost președinte al Parlamentului din Moldova.

Potrivit acestuia, PD a desemnat deja echipa de negociere, condusă de către un al vicepreședinte, Vladimir Cebotari.

Adversarii lui Plahotniuc pun condiții

Partidul Socialiştilor şi Blocul ACUM au venit cu o poziţie comună în legătura cu invitaţia, poziție prin care pun condiții preliminare începerii discuțiilor.

”Aşteptăm de la Partidul Democrat să elibereze instituţiile de stat. Să retragă de acolo toţi sportivii, astfel ca Guvernul să poată intra în instituţii, miniştrii să poată ajunge în instituţii. Instituţiile să devină funcţionale pe deplin, iar fracţiunea PD din opoziţia parlamentară să revină în Parlamentul legitim la muncă”, a declarat deputatul PAS, Igor Grosu, în prezenţa vicepreşedintelui PPDA, Alexandru Slusari, şi secretarului PSRM, Ion Ceban.

Andrian Candu afirmase la conferinţa de presă că a luat măsuri de securizare a instituţiilor publice pentru a evita apariţia ”omuleţilor verzi”. „În contextul unei crize politice, sistemele de stat sunt vulnerabile. Noi nu vrem să ne trezim cu „omuleţii verzi” pe stradă. Nu ştiţi ce înseamnă „omuleţii verzi”? Uitaţi-vă la exemplul Crimeii”, a spus el.

O criză politică prelungită

La ora actuală, Republica Moldova trece printr-o situaţie de dualitate a puterii: un guvern interimar condus de Pavel Filip şi un guvern ales de noua majoritate parlamentară (PSRM plus ACUM), condus de Maia Sandu.

Timp de trei luni PD, PSRM şi ACUM s-au invitat reciproc la negocieri, însă nu au putut ajunge la un consens pentru o alianţă de guvernare, notează Deschide.md. Majoritatea nou creată PSRM-ACUM a fost anunţată sâmbătă, după ce Curtea Constituţională – despre care se spune că este controlată de controversatul lider al PD, Vlad Plahotniuc – a decis că termenul limită a expirat, cerând preşedintelui republicii dizolvarea parlamentului rezultat în urma alegerilor din 24 februarie.

Întrucât Igor Dodon a refuzat să se conformeze deciziei Curţii, prerogativele acestuia au fost suspendate, iar preşedintele interimar Pavel Filip a dizolvat parlamentul şi a anunţat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie.

De cealaltă parte, Blocul ACUM şi socialiştii lui Igor Dodon au format o coaliţie majoritară, au votat-o pe lidera socialiştilor, Zinaida Grecianîi, în funcţia de preşedinte al parlamentului şi au învestit noul executiv cu Maia Sandu la conducerea acestuia.

În urma alegerilor din 24 februarie, în parlamentul de la Chişinău au intrat PSRM (al lui Igor Dodon) cu 35 de mandate, PD (al lui Vlad Plahotniuc)- cu 30, ACUM (Maia Sandu şi Andrei Năstase)- 26 , Partidul Shor – 7 şi trei deputaţi independenţi.

Citește și:Fostul președinte al Curții Constituționale din Republica Moldova susține că țara sa este „categoric” obligată să respecte avizul Comisiei de la Veneția, dar „nu este o obligație formală”

 
 

Urmărește-ne pe Google News