Potrivit The Moscow Times, 423 de veterani ai războiului din Ucraina au candidat în alegerile parlamentare regionale din Rusia – 380 pe lista Rusiei Unite, care asigură baza electorală a regimului Putin, 40 pe cea a Partidului Comunist, iar restul fie din partea Partidului Liberal-Democrat (ultranaționalist), fie din partea Rusiei Juste-Pentru Adevăr (social-democrat).

Vladimir Iakușev, secretarul interimar al Comitetului General al Rusiei Unite, a anunțat luni că 308 din cei 380 de veterani de război candidați pe listele formațiunii sale politice au devenit deputați regionali. El a revendicat o victorie largă, cu obținerea „majorității absolute” în scrutinele parlamentare regionale și a tuturor celor 25 de posturi de guvernator puse în joc duminică.

Rusia Unită își sporește controlul asupra Moscovei

Conform datelor anunțate de Comisia Electorală Centrală de la Moscova, Rusia Unită a câștigat alegerile începând cu procentaje cuprinse între 45,93% în ținutul Habarovsk – cel mai slab rezultat – și 80,8% în Republica Tuva – cel mai bun rezultat. La Moscova, Rusia Unită și-a sporit controlul asupra forului legislativ local, unde dispune de-acum de 38 din cele 45 de mandate.

În ceea ce privește alegerile pentru postul de guvernator, cel mai slab rezultat – aproape 60% – l-a înregistrat Aleksandr Beglov, în Sankt Petersburg.

În alte regiuni, candidaţii Rusiei Unite au întrunit în jur de 80% din voturi. Spre exemplu, Igor Babuşin a obţinut 78,17% în Astrahan, iar Vladimir Vladimirov – 79,61% în Stavropol.

În regiunea Kursk, cucerită parţial de Ucraina şi unde au fost înfiinţate secţii speciale pentru cei în jur de 120.000 de refugiaţi, guvernatorul interimar Aleksandr Smirnov este dat câștigător cu 65% din voturi.

În plus, Rusia Unită a revendicat victoria în cele trei alegeri anticipate pentru Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.

Rusia Unită și-a „confirmat statutul de forță politică dominantă, partidul majorității și partidul președintelui” Putin, a declarat Iakușev.

De la reinstalarea lui Vladimir Putin la Kremlin, în 2012, regimul său a zdrobit opoziția și vocile critice. Campania de represiune, ce aduce aminte de vremurile staliniste, s-a intensificat mai ales după lansarea invaziei la scară largă din Ucraina, în februarie 2022. Majoritatea opozanților sunt fie după gratii, fie în exil, fie morți. Numeroase ONG-uri și instituții de presă independente spun despre alegerile din Rusia că sunt orchestrate – prin eliminarea opoziției reale, fraude și diverse tertipuri – în așa fel încât Putin și partidul său să iasă de fiecare dată câștigători.

UE condamnă organizarea așa-ziselor alegeri din Crimeea

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a condamnat organizarea așa-ziselor alegeri din Peninsula Crimeea și Sevastopol, ocupate de Rusia din primăvara anului 2014, și a precizat că nu recunoaște rezultatele anunțate de autoritățile ruse.

„Rusia a organizat alegeri regionale și locale parțiale, în special în Republica Autonomă Crimeea, ilegal anexată, și în orașul Sevastopol, între șase și opt septembrie. Uniunea Europeană condamnă cu tărie ținerea acestor pretinse alegeri de către Rusia în teritoriul ucrainean. Ele constituie un nou act de încălcare a dreptului internațional, Cartei ONU și suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei”, se arată într-o declarație emisă de purtătorul de cuvânt al Serviciului european de acțiune externă (SEAE).

Potrivit purtătorului de cuvânt, citat de Ukrinform, UE nu recunoaște aceste pretinse alegeri și nici rezultatele lor în Crimeea. Ele sunt nule, neavenite și nu produc niciun efect juridic. Liderii ruși și persoanele responsabile de organizarea acestor acte ilegale trebuie trași la răspundere și să-și asume consecințele pentru faptele lor.

Declarația notează că, la peste zece de ani de la invadarea și anexarea Crimeei, UE consideră în continuare această peninsulă din Marea Neagră drept parte a Ucrainei. Referindu-se la rezoluția Adunării Generale a ONU din 27 martie 2014, UE îndeamnă Rusia să înceteze acțiunile care aduc atingeri unității naționale și integrității teritoriale a Ucrainei.

„Există doar un singur mijloc de a ieși din acest război, și anume ca Rusia să pună capăt imediat războiului său de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei și să-și retragă toate forțele și echipamentele militare din teritoriul ucrainean”, a subliniat SEAE.

Urmărește-ne pe Google News