Rezultatele aproape finale plasează FIDESZ pe primul loc, cu 44,3% din sufragii, cu 8,5% mai puțin decât la alegerile europarlamentare din 2019. Practic, Orban se confruntă cu cel mai slab rezultat electoral de la revenirea sa la conducerea Ungariei, în 2010.

Viktor Orban (61 de ani) plăteşte preţul pentru ascensiunea rapidă a mişcării TISZA, condusă de un fost funcţionar public rebel, Peter Magyar, pe cale să câştige aproape 31% din voturi. Acest politician anti-Orban în vârstă de 43 de ani a cucerit mulţi unguri în câteva luni şi a bulversat peisajul politic.

El a intrat în scena politică în februarie profitând de furia populaţiei după un scandal provocat de graţierea prezidenţială acordată unui bărbat condamnat într-un caz de pedofilie. De atunci, Magyar a devansat partidele de opoziţie existente, discursul său conservator atacând corupţia care distruge ţara.

Alegerile din Ungaria au fost marcate de o prezenţă record la vot, de aproape 60 %, la sfârşitul unei campanii desfăşurate într-o atmosferă de anxietate.

Întotdeauna un critic puternic al Bruxellesului, Viktor Orban, care a rămas apropiat de Moscova, şi-a înmuţit atacurile la adresa Uniunii Europene şi NATO. La finalul acestor alegeri, el speră într-o reconfigurare a Parlamentului European prin crearea unui mare grup suveranist. FIDESZ ar urma să asigure 11 europarlamentari din cei 21 ai Ungariei.

Totuși, extrema dreaptă rămâne împărţită în două grupuri, și anume Identitate și Democrație (ID) și Conservatori și Reformiști (ECR), a căror apropiere rămâne foarte incertă din cauza unor divergenţe importante, în special pe tema războiului din Ucraina. FIDESZ se numără printre partidele neafiliate şi bate la uşa ECR.

 
 

Urmărește-ne pe Google News