Mai mult, atrage atenția cercetătorul în domeniul electoral Robert Laszlo, această măsură este greu de justificat ţinând cont de schimbările de populaţie din zona extinsă a Budapestei.
O altă modificare este ca sigilarea plicurilor cu buletinele de vot să nu se mai facă în secţiile de votare.
Opoziția a denunțat imediat această măsură, văzând în ea un pas către eliminarea secretului votului. „Această măsură deschide uşa pentru intimidarea alegătorului, în special în comunităţile mici, unde oficialii locali pot monitoriza cu uşurinţă alegerile votantului”, a reacționat partidul liberal de opoziţie Momentum.
Proiectul convenit de comisia juridică urmează să fie aprobat de Parlament. Acest lucru nu va constitui o problemă pentru Fidesz, care dispune de majoritatea de două treimi necesară pentru a schimba legile la nivel constituţional.
În trecut, partidul liderului populist de dreapta Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a schimbat în mod repetat legile electorale înainte de alegeri pentru a obţine avantaje la urne, notează DPA.
În cercul premierului ungar există o stare de nervozitate pe fondul creșterii popularității lui Peter Magyar, care a părăsit Fidesz în februarie şi s-a poziţionat ca adversar al lui Viktor Orban.
Partidul de centru-dreapta al lui Magyar, Tisza (Partidul pentru Respect şi Libertate), a câştigat aproape 30% din voturi la alegerile europarlamentare din iunie. În ultimele sondaje, Tisza a depăşit Fidesz.