Produsele – eșarfe, veste și genți, raclete de gheață, căni și scărpinători de spate – au ajuns în Serbia în ianuarie și februarie 2022, înaintea campaniei electorale din acel an. Sursele citate notează că materialele au fost transportate cu trei aeronave diferite din Uzbekistan, Turcia și China, cu o oprire în Rusia.
Nemanja Nenadic, avocat și director al organizației Transparency Serbia, a explicat că dacă importul a avut loc înainte de campania electorală, partidul, aflat la putere din 2012, nu era obligat să declare în detaliu achiziția.
Firma care a trimis materialele electorale în țara vecină este Ridzone Creative SRL. Sediul social din Ploiești al companiei a fost pus sub sechestru de Parchetul European, într-un caz de fraudă în legătură cu proiecte europene. La aceeași adresă din Ploiești figurează și alte companii în care Sebastian Ghiță a fost acționar sau asociat, notează sursele citate.
Ridzone Creative SRL este deținută, în acte, de Catrinel Maria Gheorghe, iar principalul său obiect de activitate este cel de „Activităţi de difuzare a programelor de televiziune”.
În prezent, Sebastian Ghiță, nu apare în nicio companie înregistrată la Registrul Comerțului din România, procurorii sugerând că acesta și-a transferat afacerile către interpuși.
Plata pentru materialele de campanie a fost făcută către o companie de transport. Este vorba despre Milšped, care apare în documentele vamale drept intermediar între partid și compania Ridzone Creative.
Reprezentanții agenției anticorupție din Serbia au declarat, într-un răspuns pentru jurnaliștii de la CINS, că au observat plata către firma de transport, dar nu a fost găsită nicio neregulă.
„O plată atât de mare către Milšped, care în mod normal nu este implicată în vânzarea de materiale promoționale, ci în transport, ar fi trebuit să fie un indicator pentru ca agenția să investigheze mai în detaliu. O astfel de cheltuială raportată poate indica faptul că SNS a vrut să ascundă de la cine a cumpărat materialele”, a declarat avocatul Vladimir Tupanjac, fost procuror adjunct în cadrul Agenției Anticorupție.
Publicațiile citate precizează că SNS, Milšped, Ridzone Creative și Sebastian Ghiță nu au răspuns întrebărilor lor.
Fost deputat PSD, Sebastian Ghiță a plecat din România în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016. A doua zi el trebuia să se prezinte la DNA Ploiești, într-un dosar în care era vehiculat și numele fostului premier Victor Ponta, dar și cel al fostului premier britanic Tony Blair. Ghiță se afla atunci sub control judiciar și avea interdicție de a părăsi România.
În aprilie 2017, a fost arestat în Serbia, fiind acuzat de deținere de acte false. Ulterior a fost eliberat pe cauțiune.
În august 2018, Curtea de Apel de la Belgrad a respins definitiv cererea de extrădare formulată de autoritățile de la București. La începutul lui 2019, Ghiță a spus că a primit azil politic în Serbia.
În vara lui 2020, el a fost văzut pe insula grecească Mykonos, conform imaginilor pe care Libertatea le-a primit atunci de la mai mulți turiști români.
Investigația integrală poate fi citită aici și aici.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro