Cuprins:
„Se declară neconstituțional Partidul Politic Șor. De la data pronunțării prezentei hotărâri, Partidul Politic Șor se consideră dizolvat”, a anunțat astăzi Curtea Constituțională, conform sursei citate.
Deputații din Parlamentul Moldovei, precum și reprezentanții Partidului Șor în teritoriu, inclusiv în Găgăuzia, „vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte facțiuni”, se arată în aceeași hotărâre.
Cinci deputați are Șor în Legislativul de la Chișinău. La jumătatea lunii mai, Evghenia Guțul a obținut funcția de bașcan al Găgăuziei (liderul regiunii autonome, cu un mandat de patru ani), însă alegerile nu au fost încă validate. Evghenia Guțul urmează să-și intre în drepturi pe 19 iulie.
Decizia a fost pronunțată după mai bine de trei ore de deliberări, de către președintele Curții, Nicolae Roșca.
Maia Sandu: „Un partid politic creat din corupţie şi pentru corupţie”
„Este o decizie aşteptată de societate, anume pentru că moldovenii pun preţ şi vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizaţiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul. Un partid politic creat din corupţie şi pentru corupţie este un pericol pentru sistemul constituţional şi securitatea statului”, a fost prima reacție a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.
Guvernul a acuzat că „Șor pune în pericol independența Moldovei”
Reprezentanții Guvernului de la Chișinău au cerut, în noiembrie 2022, Curții Constituționale să verifice constituționalitatea Partidului Șor. Conform sesizării, „prin toate activitățile de până acum, Partidul Șor a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.
În ultimele luni, dar și pe parcursul lui 2022, Partidul Șor a organizat mai multe mitinguri de protest în Chișinău, împotriva administrației Maiei Sandu și a Guvernului. Simpatizanții Șor au reclamat scumpirile și au cerut demisia liderilor de la Chișinău. Cu câteva ocazii, Poliția a reținut mai mulți participanți pentru comportamente suspecte sau pentru că purtau arme albe. Unul dintre cele mai recente incidente a avut loc pe 7 mai, când au fost reținuți 27 de oameni.
Și luni, 19 iunie, au loc manifestații în fața Curții Constituționale, unde s-au strâns mai multe persoane pentru a se opune deciziei de scoatere a partidului în afara legii. Protestatarii au strigat „Demisia”, „Jos dictatura” și „Noi suntem poporul”, conform presei locale.
Un partid cu liderul fugit din țară
Partidul Șor a apărut pe scena politică moldovenească în 2016, după ce Ilan Șor, pe atunci primar în Orhei, a devenit președintele fostului partid Mișcarea Ravnopravie. Acesta a hotărât să schimbe numele formațiunii politice, al cărei personaj central a devenit în anii următori. În 2019 și 2021, Șor a devenit partid parlamentar.
Fostul deputat Ilan Șor a condus în ultimii ani partidul prin teleconferințe. Condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul Furtul Miliardului, Șor a fugit din țară în 2019.
După publicarea deciziei Curții Constituționale, Ilan Șor a publicat un mesaj în limba rusă pe contul său de Facebook. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu e despre stat de drept, despre principii și valori democratice, despre supremația legii și a Constituției. Este despre abuzarea sutelor de mii de membri și susținători ai principalei forțe de opoziție din Republica Moldova de către un grup de nebuni, bolnavi psihic, puși în fruntea statului de către păpușari de peste hotare”, a acuzat președintele partidului recent dizolvat.
Gandalf_the_Grey • 19.06.2023, 18:41
Pe când fosilele roșii care sunt la noi așa-numita CC vor începe să se uite pe la partide, fonduri și cine le dă listele cu sarcinile politico-ideologice? Vise... poate după alegerile de la anul viitor...
Mihai21 • 20.06.2023, 12:22
Gandalf_the_Grey • 19.06.2023, 18:41
Pe când fosilele roșii care sunt la noi așa-numita CC vor începe să se uite pe la partide, fonduri și cine le dă listele cu sarcinile politico-ideologice? Vise... poate după alegerile de la anul viitor...
Ei sunt preocupati de pensii speciale si apararea deciziilor celor certati cu legea!