Cu astfel de probleme se confruntă la început de 2023 operatorii de pârtii din zone celebre în rândul iubitorilor sporturilor de iarnă, precum Innsbruck din Austria, Villars-Sur-Ollon și Crans-Montana din Elveția și Lenggries din Germania.
Absența aproape totală a zăpezii alimentează îngrijorările cu privire la legătura dintre temperaturile anormale pentru mijlocul iernii și schimbările climatice.
Din Franța până în Polonia, multe părți ale Europei se bucură în prezent de vreme de mânecă scurtă, cu temperaturi care au depășit 10 grade Celsius în ultimele zile.
În Elveția, agenția de stat MeteoSuisse a indicat în această perioadă unele dintre cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată la începutul lunii ianuarie. O stație meteo din Delemont, în lanțul muntos Jura, la granița cu Franța, a atins o temperatură medie zilnică de 18,1 grade Celsius în prima zi a anului, un record pentru această zonă.
„Această trecere în noul an aproape că te-ar putea face să uiți că suntem în plină iarnă”, au notat reprezentanții MeteoSuisse pe site-ul instituției.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4De altfel, 2023 continuă tendința observată deja pe parcursul anului trecut, precizează Euronews, 2022 fiind cel mai cald an înregistrat vreodată atât în Elveția, cât și în Franța.
Conform datelor Organizației Meteorologice Mondiale a Națiunilor Unite, ultimii opt ani sunt pe cale să fie cei mai călduroși înregistrați vreodată.
Meteo France a anunțat că în Alpii de Sud și de Nord, la peste 2.200 de metri, s-au înregistrat ninsori apropiate de normal, dar zăpada lipsește la altitudini mai mici în nordul Alpilor și în întreaga regiune a Pirineilor.
Peisaj de toamnă și în Munții Bucegi
Și România trece printr-o perioadă cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru luna ianuarie. În Parcul Național Bucegi, doar vârfurile munților sunt acoperite cu zăpadă, iar restul peisajului seamănă mai mult cu unul de toamnă sau de început de primăvară, după cum se vede în imaginile publicate pe 3 ianuarie de Romsilva.
De altfel, ziua de 2 ianuarie a fost cea mai caldă din istorie, potrivit măsurătorilor înregistrate la mai multe stații meteo, arată datele Administrației Naționale de Meteorologie, citate de Severe Weather Alert – România. Cea mai ridicată temperatură a fost la Pătârlagele, unde s-au înregistrat 21,3 grade Celsius, iar meteorologii spun că, cel puțin în primele trei săptămâni ale lunii ianuarie, temperaturile vor continua să fie mai mari decât ar fi normal pentru această perioadă.
Oamenii de știință au legat temperaturile anormal de ridicate de schimbările climatice provocate de om. Specialiștii spun că fenomenele meteorologice extreme vor fi din ce în ce mai frecvente, mai intense și mai lungi, cu excepția cazului în care țările își vor reduce drastic emisiile de carbon.
Foto: Profimedia