Pisicile sau cainii transportati in spatiul UE trebuie sa aiba pasapoarte si microcipuri. Acestea din urma se introduc sub pielea animalului numai de medicul veterinar.

In cazul in care doriti sa plecati in concediu cu animalul de companie intr-un stat membru al UE trebuie sa cunoasteti prevederile legale in acest sens. Astfel, animalele trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– sa aiba un microcip implantat sub piele;
– sa aiba carnet de sanatate;
– vaccinul antirabic sa fie valabil;
– sa aiba pasaport pentru animale, eliberat de medicul veterinar.

Se elibereaza de medicul veterinar

Potrivit presedintelui Bazei Nationale de Date pentru Animale de Companie ‘W-RomDatabase, doctorul Dan Voicu, sunt recomandate microcipurile de ultima generatie. ‘Acestea pot fi citite usor de niste aparate universale, ne-a spus dr. Voicu. ‘Sunt recomandate microcipurile care contin la inceput numarul lor si codul de tara, pentru Romania acesta fiind 642, a adaugat acesta. Dupa implantarea microcipului, veterinarul elibereaza pasaportul animalului. In acest act trebuie sa fie inscrise vaccinarile obligatorii, precum si alte interventii, date continute pana in prezent in carnetul de sanatate. Coperta pasaportului trebuie sa aiba culoarea albastru-reflex si sa fie inscriptionata in limba romana si engleza, cu ‘Uniunea Europeana – Romania; Pasaport pentru animale de companie.

Implantarea unui microcip costa intre 80 si 250 de lei, iar pasaportul este in jur de 100 de lei. In Bucuresti exista in acest moment patru clinici acreditate, iar in tara sunt alte 14, in judete diferite.

Ce trebuie sa cunoasteti daca plecati in calatorie cu trenul sau cu avionul

La calatoria cu trenul transportul animalelor de companie se face obligatoriu in custi adecvate. Potrivit reglementarilor, cainii sau pisicile de talie mica, purtati in brate, precum si pasarile mici in colivii pot calatori gratuit in vagoanele clasa. Pentru calatoria cu avionul  animalele mici vor fi transportate in cabina, iar cele de peste 5 kilograme vor sta in cala de bagaje. Taxa difera in functie de destinatie.

Unele tari au conditii de primire diferite

Inainte de a efectua o deplasare cu animalul de companie intr-unul din statele membre UE este bine sa consultati un medic veterinar, deoarece unele tari au conditii de primire diferite. Spre exemplu, la intrarea in Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Malta si Irlanda se cere un test de sange, iar in cazul in care animalul de companie nu corespunde este returnat in tara de origine sau este tinut sub supraveghere.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News