au „pasaport fitosanitar”. Chiar asa se numeste: pasaport. Cei ce produc, vand sau transporta asemenea marfuri fara documentele mentionate risca o amenda intre 30 si 50 de milioane de lei. Sa spunem ca ai o curte in care vrei sa plantezi cativa meri. Te sui in masina si te duci intr-un sat, iti cumperi puietii si pleci spre casa. Pe drum ti se face un control si ti se cere pasaportul pentru copaci. Desigur, nu ai asa ceva. Te enervezi ca esti tinut in loc cu asemenea poante si dai cateva replici taioase autoritatilor care, in opinia ta, isi bat joc de tine. Dar primesti chitanta pentru o amenda de 50 de milioane de lei. Ulterior, te dumiresti ca, daca taceai, primeai numai 30 de milioane. Asta pentru ca oamenii legii aveau dreptate: nu ai voie sa transporti puietii respectivi fara „pasaport fitosanitar”.
Despre ce este vorba? De la data de 1 ianuarie 2005 se aplica dispozitiile Ordonantei Guvernamentale 1030/2001, reglementata prin Hotararea de Guvern 1619/2003, care prevede ca un anumit numar de specii de plante nu mai pot fi produse, transportate sau comercializate decat pe baza de pasaport fitosanitar. Conform Ordonantei Guvernamentale 136/2000, cei ce nu respecta dispozitiile risca o amenda intre 30 si 50 de milioane de lei.
„Legea face referire la anumite specii si doar la puieti si rasaduri destinate plantarii. Aici intra puietii de pomi fructiferi, din care mentionez marul, prunul, gutuiul, dar si castanul. Trebuie stiut ca si cartoful de samanta intra sub incidenta legii, vita-de-vie, telina, salata, castravetele, dar si tuberculii de plante ornamentale destinati plantarii, respectiv bulbii florilor pe care le cumparam in florarii”, explica Mircea Bora, directorul executiv al Unitatii fitosanitare Bucuresti.
Ce este de facut? Marii producatori de rasaduri si plante pentru insamantare au fost deja instiintati si s-au conformat dispozitiilor. Au intocmit cate un dosar pentru fiecare specie pe care o cultiva, sub controlul specialistilor din unitatile fitosanitare din teritoriu si trimit aceste produse in tara pe baza de pasapoarte fitosanitare, documente ce insotesc plantele oriunde sunt transporate si comercializate. Cumparatorii trebuie sa stie ca pasapoartele eliberate de producator trebuie pastrate pana la plantarea produsului cumparat. Asta chiar si in cazurile care par banale, cum e cazul rasadului de salata, de pilda, care urmeaza sa fie pus in pamant in cine stie ce gradina.
Pentru export se intocmesc „certificate fitosanitare”. Locul lor va fi luat de actualele pasapoarte – care, deocamdata, circula doar in tara – si vor fi valabile in Uniunea Europeana incepand cu anul 2007.

 
 

Urmărește-ne pe Google News