Comisia Europeană doreşte ca certificatul digital de vaccinare, care va permite o mai bună mobilitate între statele UE în contextul pandemiei COVID-19, să fie gata până la târgul de turism FITUR-2021, care se va desfăşura la Madrid începând cu 19 mai, „pentru a nu pierde vara”.
Este ceea ce a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, după o întâlnire avută marţi în capitala Spaniei cu secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
„Este riscant să avansăm date, dar există momente semnalate, precum 1 iunie, începutul verii, 17 mai, dată de la care britanicii au anunţat reluarea mobilităţii internaţionale, şi 19 mai, inaugurarea FITUR”, a spus comisarul european la o conferinţă de presă. „Ar fi bine să-l avem până atunci pentru a nu pierde vara şi pentru inaugurarea FITUR”, a adăugat el.
Parlamentul European şi Consiliul UE lucrează în prezent la definitivarea detaliilor acestui certificat digital, în timp ce Comisia Europeană încearcă o coordonare cu alte ţări (inclusiv Marea Britanie) pentru o recunoaştere reciprocă a certificatelor „dacă oferă acelaşi tip de informaţie şi fiabilitate”.
„Cine doreşte să circule prin Europa şi nu are nimic din toate acestea, mai bine să nu pornească la drum”, a indicat marţi vicepreşedintele Comisiei Europene.
În opinia sa este posibil ca până pe 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei, aşadar „o dată foarte importantă pentru Europa”, circa 70% din populaţia Uniunii Europene să fie vaccinată anti-COVID-19.
Ce este certificatul și cum funcționează
Este cunoscut popular sub numele de pașaport de vaccinare, dar numele lui este de fapt certificatul verde digital sau adeverința electronică verde.
Documentul va fi disponibil gratuit, în două limbi – limba națională a deținătorului și cea engleză – va fi interoperabil, non-discriminator și disponibil în format digital și pe hârtie.
Certificatul va avea un cod QR care va asigura „securitatea și autenticitatea” și va conține doar informațiile esențiale, cum ar fi data nașterii, data eliberării și un cod de identificare.
Adeverința va cuprinde trei certificate distincte:
- un certificat de vaccinare, care precizează numele vaccinului, data și locul administrării, numărul de doze administrate.
- un certificat de test negativ (PCR sau antigen).
- un certificat pentru persoanele care s-au vindecat de curând după infectare.
Adeverința electronică verde va fi disponibilă tuturor cetățenilor UE și membrilor familiilor acestora, indiferent de naționalitate, dar și cetățenilor non-UE care trăiesc într-un stat membru.
Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele.
Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor.
Certificatul de vaccinare va fi bazat pe serurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).
Dar Comisia Europeană a subliniat că statele membre pot decid în mod individual dacă acceptă sau nu persoanele vaccinate cu alte seruri decât cele aprobate la nivelul UE.
Mai multe state membre, printre care Franța, dar și România, au subliniat că planurile privind introducerea unui astfel de certificat sunt premature, în condițiile în care foarte puțini cetățeni europeni au fost imunizați.
Dar statele dependente de turism, precum Grecia sau Spania, au susținut propunerea, argumentând că este nevoie de un cadru comun pentru a facilita reluarea liberei circulații, notează Financial Times.