Potrivit sursei citate, aplicațiile creează un adevărat „pașaport COVID”, care le permite utilizatorilor accesul la servicii de transport, culturale ori educative, în cazul în care acestea vor fi condiționate de vaccinare.

Până acum, „The Common Trust Network”, o inițiativă a ONG-ului elvețian The Commons Project și a Forumului Economic Global (World Economic Forum), a semnat parteneriate cu mai multe companii aeriene, precum Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines and Virgin Atlantic, dar și cu zeci de sisteme locale de sănătate din SUA.

Cum funcționează pașapoartele digitale

Cum funcționează totul? Aplicația numită „The CommonPass”, creată de acest grup, le permite utilizatorilor să încarce informații despre rezultatul testelor și, eventual, o dovadă a vaccinării. Ea generează apoi un certificat sau pașaport de sănătate sub forma unui cod QR, care poate fi prezentat autorităților fără a dezvălui date sensibile despre utilizatorul respectiv, scrie CNN.

Companiile de tehnologie au început și ele să dezvolte ceva similar. De exemplu, IBM a creat propria aplicație, numită „Digital Health Pass (Pașaport Digital de Sănătate)”, care permite companiilor să își creeze propriul set de indicatori pe care un client va fi obligat să îi atingă pentru a beneficia de serviciile respective. Evident, printre acești indicatori se pot număra testele COVID și dovada vaccinării.

Aceste inițiative private întâmpină deocamdată bariere legislative și administrative legate de datele personale ale clienților, dar și de datele privind eficiența diferitelor tipuri de vaccin, mai arată sursa citată.

Încă din luna noiembrie, International Air Transport Association (IATA), cea mai puternică organizație a liniilor aeriene, a anunțat că dezvoltă o aplicație mobilă care le va permite călătorilor să demonstreze că nu sunt infectați, dar și că au făcut vaccinul.

Poziția IATA vine după ce principala companie australiană de aviație, Qantas, a anunțat că nu va permite accesul la bordul avioanelor sale al pasagerilor fără vaccinul anti-COVID.

„Pașaportul COVID”, venit sub formă de aplicație, va include rezultatele testelor, dovada vaccinării, precum și o copie electronică a pașaportului, pentru ca pasagerii să-și poată dovedi identitatea.

Pe de altă parte, și compania-mamă a British Airways va demara un program-pilot în acest sens. Aplicația va fi lansată pe magazinul Apple în primul trimestru al anului viitor și, începând cu aprilie 2021, și pe cel al Android, mai arată sursa citată.

Urmărește-ne pe Google News