La o cafenea din centrul Ierusalimului, câteva femei discută aprins, în timp ce mănâncă în interiorul localului. Câțiva metri mai departe, un salon de coafură are două cliente.
Pe aceeași stradă, piața Mahane Yehuda este aproape plină, iar vânzătorii își laudă marfa, în vreme ce cumpărătorii trec de la tarabă la tarabă pentru a-și umple sacoșele.
E ca și cum coronavirusul nu ar fi existat niciodată, doar că două lucruri sunt diferite: toată lumea poartă măști, iar la intrarea în restaurante, oamenii trebuie să prezinte pașaportul verde, dovada că au fost vaccinați.
Cam așa ar trebui să arate viitorul sau cel puțin asta își propune Israelul, care a vaccinat deja peste 50% din populație cu ambele doze.
După acest efort spectaculos, autoritățile încearcă acum să inducă o senzație de normalitate, oferind persoanelor vaccinate și celor care s-au vindecat de COVID un certificat ce le oferă acces la activități care au dispărut de pe listă din momentul în care au intrat în vigoare lockdown-urile sau alte măsuri restrictive.
Pașaportul verde este autorizat de Ministerul Israelian al Sănătății. Poate fi un document fizic sau pate fi descărcat în telefon și va fi necesar dacă israelinii vor să meargă la sala de fitness, să ia masa într-un restaurant, să meargă la teatru sau la un alt spectacol.
Premierul Benjamin Netanyahu, care se bazează pe campania agresivă de vaccinare pentru a câștiga alegerile de luna aceasta, a anunțat luni că până în aprilie, țara „va ieși” din epidemie.
„Marcăm cifra de cinci milioane de persoane vaccinate și redeschiderea economiei”, a spus Netanyahu. „Au rămas puțin peste un milion de oameni de peste 16 ani (care mai trebuie vaccinați)”, a adăugat premierul.
Oficialii guvernului speră că pașaportul verde îi va convinge pe oameni să se vaccineze, din simplul motiv că ai nevoie de el pentru a face multe dintre activitățile până acum interzise.
Profesoara Ayelet Baram-Tsabari, de la Institutul Israelian de Tehnologie, a declarat pentru CNN că pașaportul verde va convinge mai mulți oameni să accepte vaccinul, dar că ideea convingerii cetățenilor trebuie să țină și de aspectul comunitar.
„Oferirea unei încurajări pozitive nu funcționează doar pentru că spui «OK, e mai ușor să merg la un concert dacă am pașaportul verde». E necesar și să creezi o situație în care te uiți în jur și îi vezi pe toți că se vaccinează – tot tribul – și atunci te simți și tu în siguranță să o faci”, a spus Baram-Tsabari.
Ea crede că israelienii care nu s-au vaccinat nu sunt neapărat antivaccin. Ei ar putea fi de fapt ezitanți, dorind să aștepte pentru a vedea ce fac ceilalți oameni.
Când vine vorba despre decizii privind sănătatea personală, a spus experta, studiile au arătat că cei mai mulți oameni nu pot judeca dacă o declarație este corectă sau nu – cum ar fi una despre siguranța vaccinului. În schimb, acești oameni se vor întreba dacă pot avea încredere în persoana care transmite mesajul.
De obicei, ne uităm în jur și vedem care sunt sursele care ne spun ce să facem, în ce au oamenii încredere, oameni despre care credem că au dreptate, oameni despre care credem că s-au documentat, ce fac ei? Și dacă ai mulți oameni care fac ceva, te vei simți în siguranță făcând același lucru.
Baram-Tsabari:
Entuziasm și nesiguranță
Pentru industria restaurantelor, entuziasmul cu privire la pașapoartele verzi este palpabil.
Potrivit regulilor, pentru a mânca în interiorul unui restaurant, un angajat al localului va verifica pașaportul verde al clientului, care oferă dovada vaccinării sau a vindecării de COVID, prin scanarea unui cod QR.
Cei care nu au acest pașaport verde pot mânca, dar doar pe terasă.
Proprietarii de restaurante au declarat pentru CNN că se bucură de redeschidere, dar că există încă confuzie, din cauza acestor pașapoarte, dar și temeri că un nou lockdown ar putea duce la o nouă suspendare a activității.
Ethan Padnos, managerul unei berării din Ierusalim, a declarat că nu se simte încă confortabil în momentul în care trebuie să ceară dovada vaccinării clienților.
„Mi se pare foarte invaziv să le cer asta, este o întrebare un pic personală, așa că vom vedea cum decurg lucrurile”, a declarat el.
Padnos a subliniat că au existat unele probleme cu funcționarea aplicației folosite pentru scanarea codului. În plus, oficialii israelieni au avertizat că deocamdată nu există o modalitate ca autoritățile să verifice veridicitatea pașaportului verde.
Există și o opoziție la acest procedeu.
Protestatarii din Tel Aviv s-au plâns luna trecută că noile pașapoarte verzi vor separa societatea în două clase, iar cei care nu au primit încă vaccinul sau care nu vor să și-l facă vor fi dicriminați.
Optimism temperat
În ciuda optimismului premierului aflat în campanie electorală, mai mulți experți israelieni citați de Jerusalem Post au avertizat că pandemia nu s-a sfârșit încă.
Țara se află ce-i drept la un punct de cotitură. Numărul infectărilor a scăzut, comparativ cu momentul de vârf al celui de-al treilea val, iar pacienții vârstnici sunt tot mai puțini.
În jur de jumătate dintre pacienții aflați în stare gravă în Israel sunt persoane de sub 50 de ani.
Această tendință este impulsionată de campania de vaccinare, care s-a dovedit eficientă în toate studiile derulate în Israel în ultimele luni.
Dar experții spun că declarații precum cea a premierului pot fi periculoase.
Nu am terminat încă cu coronavirusul și el va rămâne cu noi multă vreme. Coronavirusul va fi cu noi în fiecare zi și în fiecare oră, cu siguranță pentru cel puțin un an.
Dr. Jacob Haviv, directorul Centrului Medical Herzog, pentru Jerusalem Post:
El a avertizat că deși numărul cazurilor este în declin, ele numără în continuare câteva mii în fiecare zi.
Iar la începutul lunii, profesorul Eran Segal, de la Institutul Weizmann, a avertizat că declinul morbidității nu este constant în întreaga țară.
„În sectorul arab, morbiditatea continuă să se răspândească”, a spus Sehal, cu referire la populația israeliană de origine arabă, care are o rată de vaccinare mai mică.
Nu în ultimul rând, Haviv a avertizat că un nou lockdown este posibil la toamnă sau la iarnă, probabil din cauza unei noi variante.