Cei trei oameni care dețin pașaportul sunt marele maestru, adjunctul marelui maestru şi cancelarul Ordinului Suveran Militar de Malta. Cu toate acestea, cu respectivul pașaport nu au o mobilitate foarte mare, pentru că țări precum Marea Britanie, SUA sau Noua Zeelandă nu îl recunosc, scrie The Mirror.

Însă, în Cehia, Germania, Spania, Italia, Letonia, Ungaria, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia sau Slovacia, documentul este recunoscut.

Ordinul Suveran Militar de Malta, cunoscut şi sub numele de Ordinul Suveran Militar şi Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rhodos şi de Malta, a fost înfiinţat la Ierusalim, în jurul anului 1050, iar scopul său era administrarea unui spital pentru pelerinii din Ţara Sfântă.  Papa Pascal al II-lea a recunoscut acest ordin în 1113 şi, la ora actuală, este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai vechi ordine catolice.

Deoarece a pierdut insula Malta în 1798, terenul suveran al acestui ordin militar este limitat la două proprietăţi extrateritoriale în Roma, de unde emite propriile timbre poştale, moneda şi paşapoartele.

Germanii dețin cel mai puternic pașaport din lume

Potrivit topului realizat de compania Henley and Partners, germanii au cele mai puternice pașapoarte din lume. Documentul lor de călătorie le garantează intrarea liberă în 177 de țări

Pe locul doi în top se află Suedia, care permite accesul fără viză în 176 de țări. Podiumul este completat de Marea Britanie, care din 2013 și până în 2015 a ocupat poziția fruntașă. Totodată, SUA au coborât, de anul trecut și până acum, de pe poziția a doua pe poziția a patra, unde se află la egalitate cu Belgia, Danemarca și Olanda.

În ceea ce privește țara noastră, România ocupă poziția 21 în topul firmei de consultanță. România se află la egalitate cu Bulgaria și Brazilia, pașapoartele din aceste țări permițând accesul fără viză în 153 de țări.

La polul opus, cele mai slabe pașapoarte sunt din Afganistan, Pakistan și Irak. Pașapoartele din aceste țări garantează intrarea în 25 de țări, respectiv 29 și 30 de țări.

Urmărește-ne pe Google News