Fratii Emil si Teodor Hossu-Longin au cea mai mare colectie de sticle de bere din Romania. Printre cele aproape o mie de exemplare adunate din toate colturile lumii poti gasi unele din cele mai exotice si tari tipuri de bere.
Cele cateva sute de sticle pot fi admirate in barul pe care cei doi frati il detin in Bucuresti. ‘Am deschis locatia in iunie 1998, in prima zi a Campionatului Mondial de fotbal. Colectia o aveam insa dinainte, ne povesteste Emil Hossu-Longin, fost jucator de baschet si cunoscut comentator sportiv.
‘Pasiunea mea: berea. La fiecare deplasare cumparam cateva sticle. Numai de la Campionatul Mondial de hochei din 1999 din Olanda am adus, cred, trei navete de bere. In acest moment avem aproape o mie de sticle din toata lumea, continua Emil, care ne asigura ca la impresionanta colectie au contribuit si foarte multi prieteni.
Teodor Hossu-Longin este, dupa cum singur se recomanda, un ‘colectionar de colectii. Si asta pentru ca pe langa cele o mie de sticle de bere, Teodor mai detine aproape 15.000 de coastere (n.red. – cartonasele pe care se asaza paharele cu bautura), cateva zeci de halbe, nenumarate tirbusoane de colectie, mii de vederi vechi, sute de cartele de telefon adunate de prin toata lumea si peste doua sute de tricouri cu autografele celor mai mari jucatori de fotbal ai lumii. In plus, Teodor este si membru al Asociatiei Numismatilor din Romania.
Nu in ultimul rand, el colectioneaza decoratii si fotografii din al doilea razboi mondial.
Visul celor doi frati este ca in Romania sa se deschida un muzeu al berii. ‘As dona, cu siguranta, multe din lucrurile pe care le-am strans de-a lungul anilor, ne spune Teodor.
„Urbock 23” si „Tequiza”, vedetele din colectia lor
Printre cele mai exotice tipuri de bere sunt cele din Tazmania, Coreea de Nord, Mexic, China sau Chile. Vedeta colectiei este una din cele mai tari beri din lume: ‘Urbock 23. Pe numele complet Schloss Eggenberg Urbock 23?, berea este produsa in Austria dupa o reteta ce se pastreaza cu sfintenie din 1516. A primit nenumarate premii internationale. Este imbuteliata in sticle de 0,33 l sau in butoaie de 20 sau 30 de litri. O alta piesa de rezistenta este ‘Tequiza, bere produsa in Mexic de compania americana Anheuser-Busch (n.red. – aceeasi companie care produce si Budweiser). Dupa cum ati intuit probabil, ‘Tequiza este un amestec de bere, lamaie si, bineinteles, tequila.
‘Samichlaus e, potrivit Guinness Book, cea mai tare bere din lume. Berea este produsa o data pe an, la 6 decembrie. Apoi e tinuta la maturizare timp de zece luni inainte de a fi imbuteliata. ‘Samichlaus (n. red. – in traducere, ‘Mos Craciun) poate fi pastrata multi ani.