Konski Veligden sau Paştele Cailor are loc în fiecare an în prima sâmbătă din Postul Paştelui, de Sfântul Toader, scrie reporterpenet.ro. Așa cum spune tradiția, bulgarii din Târgoviște își pregătesc caii ca pentru o defilare pe podium. Animalele nobile se vor întrece în cadrul unei competiții de frumusețe și de îndemânare.
„Străbunii noştri, în fiecare an agricol, au considerat un nou început şi pentru asta şi-au sfinţit seminţele pe care le sădeau, la fel au făcut şi cu uneltele. Iar cea mai importantă unealtă de care se foloseau era calul şi atunci îl duceau de Ziua lui Toader la biserică să-l sfinţească pentru prosperitate şi să fie sănătos tot anul. În acea zi gospodina pregătea o mică figurină, numită koncetă, căluţ, pe care o sfinţeau şi gospodarul o împărţea cu calul său, jumătate o mânca el, jumătate calul, ca semn de preţuire pentru animal, social îl aducea la acelaşi nivel cu el. Tradiţia s-a perpetuat, mai puţin am putut-o păstra în perioada comunismului, ea se făcea la nivel de familie, iar acum noi, Asociaţia Zaedno, o facem la nivel de comunitate”, a declarat, pentru sursa citată, vicepreşedintele Asociaţiei Zaedno, Vasile Ghergu.
Așa cum spun obiceiurile străvechi, „Paştele cailor” este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului. Numai așa vor fi sănătoși în anul ce urmează. După sfințire, bulgarii le dau cailor Konceta. Este vorba de pâinici pe care stăpânii le împart cu animalele lor.
„Eu consider că nu există comunitate în municipiul Târgovişte care să îşi fi păstrat atât de bine şi de nealterat tradiţiile ca cea a bulgarilor din Cartierul Matei Voievod şi asta este un lucru extraordinar. Mă bucur că şi administraţia publică locală poate să fie alături de această comunitate de oameni harnici, comunitate care face cinste municipiului Târgovişte”, a precizat primarul Târgoviştei, Cristian Stan.
Grădinarii spun zăpada mare este semn că vor avea recolte bune la vară. Totodată, omătul mare poate îmbia la odihnă și huzur. Cum iarna a prelungit perioada sărbătorilor, bulgarii, la fel ca românii, sunt mereu bucuroși de oaspeți cu care să petreacă.
sursă foto: reporterpenet.ro
Citește și EXCLUSIV | Am aflat de la Gabriela Szabo care este adevăratul salariu al Cristinei Neagu
Vezi şi de unde vine expresia „la Paștele cailor” și ce semnifică!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro