Comprimatul se va administra de două ori pe zi pacienților vulnerabili diagnosticați recent cu boala. În studiile clinice, pastila, dezvoltată inițial pentru tratarea gripei, a redus riscul de spitalizare sau de deces cu aproximativ jumătate în cazul pacienților cu COVID-19.
„Astăzi este o zi istorică pentru țara noastră, deoarece Marea Britanie este acum prima țară din lume care a aprobat un antiviral care poate fi luat acasă pentru COVID”, a reacționat ministrul britanic al sănătății, Sajid Javid.
Cum acționează pastila anti-COVID dezvoltată de Merck
Pilula produsă de Merck, companie cunoscută ca MSD în Marea Britanie, a fost concepută pentru a introduce erori în codul genetic al virusului, împiedicând răspândirea acestuia în organism. Molnupiravir acționează prin țintirea unei enzime pe care virusul o folosește pentru a se replica.
Potrivit reprezentanților Merck, medicamentul ar trebui să fie eficient și împotriva unor noi variante ale coronavirusului.
În urma studiilor clinice, făcute pe 775 de pacienți, 7,3% dintre cei cărora li sa administrat Molnupiravir au fost spitalizați, față de 14,1% dintre pacienții cărora li s-a administrat un placebo sau o pastilă inactivă.
Nu au existat decese raportate în grupul care a primit medicamentul, în timp ce opt pacienți care au primit doza placebo în timpul studiului au murit de COVID.
Datele cercetării nu au fost încă revizuite de alți cercetători.
Potrivit studiilor, pentru a avea efect, medicamentul trebuie administrat imediat după apariția primelor simptome ale bolii, în condițiile în care o cercetare asupra pacienților deja spitalizați care au primit acest tratament nu a avut rezultate satisfăcătoare.
Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat pe 25 octombrie, începerea evaluării în procedură accelerată a tratamentului anti-COVID produs de laboratorul american Merck.
Și alte companii farmaceutice au anunțat că lucrează la dezvoltarea unor tratamente similare anti-COVID. Pfizer a început recent studiile în faza avansată a două tablete antivirale, în timp ce compania elvețiană Roche lucrează la un medicament asemănător.
Foto: Hepta