Imediat după ce Curtea Supremă și-a anunțat decizia de a anula dreptul legal la avort în Statele Unite, aproape 100 de cereri de programări au ajuns pe adresa „Just the Pill”, o organizație non-profit care oferă pacientelor pastile pentru avort, în mai multe state americane.
Multe dintre cele 100 de programări – un număr de patru ori mai mare decât cel obișnuit – au venit de la paciente din Texas și din alte state care au interzis rapid avortul, ca urmare a deciziei instanței.
Pastilele pentru avort, folosite deja în mai mult de jumătate dintre întreruperile de sarcină din SUA, vor deveni și mai căutate, după decizia Curții Supreme. Iar experții au subliniat că ele vor ajunge probabil în centrul bătăliilor juridice dintre apărătorii și contestatarii dreptului la avort.
Avortul medicamentos are deja un istoric în SUA. Metoda este autorizată de Food and Drug Administration (FDA) pentru utilizare în primele 10 săptămâni de sarcină. Ea presupune administrarea a două medicamente diferite, la un interval de 24 până la 48 de ore, care opresc dezvoltarea sarcinii și apoi provoacă contracții similare cu cele ale unui avort spontan, în scopul eliminării fătului.
Multe paciente aleg avortul medicamentos deoarece este mai puțin costisitor, mai puțin invaziv și oferă mai multă intimitate, prin comparație cu avorturile chirurgicale.
Pastilele pot fi primite prin poștă și luate acasă, sau oriunde, după o consultație inițială ce poate fi oferită de un medic, în persoană, dar și prin intermediul unei platforme video sau telefonic.
Important, pacienta trebuie să participe la consultație într-un stat care permite avortul, chiar dacă este vorba doar de o simplă convorbire telefonică dintr-o mașină aflată chiar peste graniță. Acest lucru este important, deoarece adresa IP a computerului sau a telefonului pe care pacienta îl utilizează permite clinicii să identifice unde se află aceasta.
„O situație farmaceutică foarte diferită”
Statele care interzic toate formele de avort, scrie New York Times, s-ar putea lovi de dificultăți în tentativa de a aplica legea în cazul avortului medicamentos.
Închiderea unei clinici poate fi un lucru simplu. Va fi însă mult mai greu pentru autorități să controleze activități precum trimiterea și primirea de pastile prin poștă sau călătoria unei paciente într-un stat în care pastilele sunt legale, pentru a avea o consultație și pentru a le ridica, au explicat experții în drept.
De aceea, unii cred că există loc de optimism pentru drepturile femeilor. „Când oamenii spun că ne întoarcem la zilele de dinainte de Roe vs Wade, nu există totuși o mașină a timpului – acum avem o situație farmaceutică foarte diferită”, a observat Katie Watson, cercetătoare în domeniul constituțional și expertă în etică medicală la Feinberg School of Medicine de la Northwestern University.
Totuși, legile privind avortul, care încep să intre în vigoare în numeroase state conservatoare, interzic toate formele de avort, inclusiv avortul medicamentos. În plus, 19 state aveau deja legi care interziceau utilizarea telemedicinei pentru avort. Iar Texasul a adoptat recent o lege care interzice trimiterea pastilelor de avort prin poștă.
Prin urmare, organizațiile și autoritățile statelor care susțin dreptul la avort au început să se mobilizeze pentru a ajuta pacientele să obțină pastilele în statele în care acestea sunt legale.
Din octombrie 2020, „Just the Pill” a oferit peste 2.500 de consultații pentru a furniza pastile de avort prin poștă pacientelor din Colorado, Minnesota, Montana și Wyoming.
În câteva zile, această organizație intenționează să trimită în Colorado prima clinică mobilă care va staționa de-a lungul granițelor statului, oferind consultații pentru avorturi medicamentoase și distribuind pastile, a declarat Julie Amaon, directoarea medicală a organizației. Va fi doar prima dintr-o „flotă” de astfel de clinici mobile.
Denumit „Abortion Delivered”, programul de clinici mobile va oferi și avorturi chirurgicale pentru pacientele care preferă acest lucru sau care au o sarcină prea avansată.
Proiectul se adresează pacientelor din statele vecine, precum Texas, Oklahoma și Dakota de Sud, care au interzis rapid avortul după decizia instanței, dar și celor din alte state, precum Utah, care se pregătește să interzică sau să restricționeze ferm întreruperea de sarcină.
„Acționând la granițele statelor, vom reduce povara pentru pacientele din statele cu interdicții sau limite severe, care trebuie să călătorească”, a declarat Amaon. „Clinicile noastre mobile se pot adapta rapid la deciziile instanțelor și autorităților, mergând acolo unde este nevoie”, a adăugat ea.
Organizațiile antiavort contraatacă
Alți furnizori de avorturi medicamentoase din țară plănuiesc la rândul lor acțiuni asemănătoare.
„Hey Jane”, o organizație care a deservit aproape 10.000 de paciente în California, Colorado, Illinois, New Mexico, New York și Washington, intenționează să se extindă în mai multe state. „Ne-am mărit echipa pentru a face față acestei creșteri semnificative a cererii”, a declarat Kiki Freedman, directoarea generală.
În acest timp, organizațiile antiavort încearcă să contracareze creșterea interesului pentru avortul medicamentos, susținând că acesta nu este sigur și numindu-l „avort chimic”.
James Studnicki, reprezentant al Charlotte Lozier Institute, o ramură a organizației Susan B. Anthony Pentru Viață America, a declarat vineri că „siguranța pastilei pentru avort este mult exagerată” și a subliniat că creșterea numărului de avorturi medicamentoase este „o amenințare gravă la adresa sănătății publice”.
Este neclar deocamdată cum vor încerca statele antiavort să își aplice legile în cazurile de avort medicamentos.
Dar, în timp ce administrația Biden făcea eforturi să reacționeze la decizia Curții Supreme, doi membri ai cabinetului au emis rapid declarații prin care au promis să protejeze dreptul pacientelor de a folosi medicamente aprobate de guvernul federal.
„Rămânem neclintiți în angajamentul nostru de a ne asigura că fiecare american are acces la asistență medicală și posibilitatea de a lua decizii în privința asistenței medicale – inclusiv dreptul la avorturi sigure și legale, cum ar fi avortul medicamentos, care a fost aprobat de FDA de peste 20 de ani”, a declarat Xavier Becerra, secretarul pentru Sănătate și Servicii Umane.
Într-o altă declarație, procurorul general Merrick B. Garland s-a referit în mod specific la primul medicament folosit pentru avortul medicamentos, mifepristona.
În decembrie, FDA a facilitat în mod substanțial accesul la această pastilă, după ce a înlăturat definitiv condiția care spunea că, pentru a o obține, pacienta trebuie să viziteze în persoană o clinică sau un medic autorizat.
„Suntem pregătiți să lucrăm cu alte ramuri ale guvernului federal care încearcă să își folosească autoritatea legală pentru a proteja și a păstra accesul la servicii medicale reproductive”, a spus Garland. „În mod special, FDA a aprobat utilizarea medicamentului mifepristonă. Statele nu pot interzice mifepristona, în dezacord cu opinia experților FDA privind siguranța și eficacitatea acestuia”, a adăugat procurorul general.
Dar nu este clar totuși ce poate face Departamentul de Justiție în acest sens, scrie New York Times.
„Curtea Supremă a spus că avortul poate fi reglementat doar atunci când este permis, dar poate fi complet interzis”, a observat Watson. Drept urmare, a spus ea, capacitatea guvernului federal de a asigura că aprobarea FDA are prioritate în fața legilor statului „este limitată, având în vedere că, în mod tradițional, statele au dreptul de a reglementa practica medicală”.
Experții juridici au declarat totuși că ar putea exista și alte modalități prin care Departamentul de Justiție să se implice în lupta împotriva restricțiilor impuse avortului medicamentos. Asta ar presupune, spre exemplu, contestarea legilor care interzic trimiterea prin poștă a pastilelor, deoarece poșta se află sub supraveghere federală.
Vineri, FDA a adoptat o poziție prudentă. „Menționăm că deciziile independente și de reglementare ale FDA se bazează pe știință și fapte”, a spus agenția federală. Agenția a adăugat că „pacienții ar trebui să aibă acces la medicamente care sunt sigure și eficiente”.
54% din totalul avorturilor din SUA erau medicamentoase, în 2020
Avortul medicamentos a devenit legal în SUA în anul 2000, când mifepristona a fost aprobată de FDA. Agenția a impus restricții stricte asupra medicamentului, multe dintre acestea rămânând în vigoare.
Dar accesul pacientelor la această metodă a crescut în 2016, când FDA a extins intervalul de timp în care medicamentul poate fi administrat – de la șapte săptămâni la 10 săptămâni de sarcină.
Principalele organizații medicale spun că au numeroase date care arată că avortul medicamentos este sigur.
Un program de cercetare care a oferit consultații online și a trimis pastilele prin poștă a raportat că 95% din cele 1.157 de avorturi realizate astfel între 2016 și septembrie 2020 au fost finalizate fără ca vreo procedură ulterioară să fie necesară. Pacientele au făcut 70 de vizite la camerele de urgență, iar în 10 cazuri au existat complicații grave, a raportat studiul.
Între timp, pandemia de Covid a sporit și ea numărul cazurilor de avorturi medicamentoase. Institutul Guttmacher, o organizație de cercetare care susține dreptul la avort, a raportat că, în 2020, avortul medicamentos reprezenta 54% din totalul avorturilor.
Pe măsură ce pacientele caută modalități de a obține pastilele, este de așteptat ca unele să apeleze la site-uri internaționale precum Aid Access, o organizație europeană pe care FDA a încercat – până acum fără succes – să o blocheze în Statele Unite. Eforturile de aplicare a legii vor fi astfel și mai dificile.
Autoritățile din statele antiavort au totuși unele posibilități de atac. Mary Ziegler, profesoară de drept la Universitatea din California, Davis, care a scris pe larg despre avort, a avertizat într-un interviu acordat luna trecută că statele care interzic întreruperea de sarcină ar putea ataca în justiție medicii din alte state care oferă rezidenților lor servicii pentru avort.
De aceea, statele în care avortul rămâne legal s-au mobilizat pentru orice fel de scenarii. Connecticut, spre exemplu, a adoptat un proiect de lege care ar împiedica extrădarea furnizorilor de avorturi în alte state și ar interzice autorităților statale să coopereze cu anchetele privind avortul inițiate în statul de origine al unei paciente.
Cum vor evolua lucrurile rămâne de văzut. De notat însă că, într-o opinie care susținea decizia Curții Supreme, judecătorul conservator Brett Kavanaugh a sugerat că pacientele care călătoresc în alte state pentru a beneficia de avort ar fi protejate totuși de dreptul constituțional.
Important este și faptul că, până în prezent, majoritatea statelor care restricționează avortul au aderat de mult timp la un principiu care spune că furnizorii de avorturi pot fi atacați în instanță, dar nu și pacientele. Profesorul Ziegler a declarat însă că este posibil ca acest lucru să se schimbe în viitor.
Și asta pentru că în condițiile în care avortul are loc în afara granițelor statului, „s-ar putea să nu mai existe absolut nimeni în acel stat pe care să îl urmărească în afară de pacientă”.