„Trebuie oprită polemica în relația cu domnul Bănescu, deoarece produce tulburare în Biserică (conflictul între un teolog mirean, consilier patriarhal, și un ierarh din Sinod). Problema distincției dintre poziția oficială a Bisericii și opiniile individuale ale ierarhilor, clericilor și mirenilor va fi discutată la următoarea ședință a Sfântului Sinod”, se arată în mesajul publicat de stiripesurse.ro, confirmat de surse din Biserica Ortodoxă Română pentru Libertatea.

Următoarea ședință a Sfântului Sinod, în care se va tranșa această situație, este programată pentru data de 5 iunie, potrivit informațiilor ziarului.

De unde a plecat scandalul Teodosie-Bănescu

Fostul ministru de externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi, ambii apropiați de Biserica Ortodoxă Română, au cerut recent ca BOR să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții, potrivit Digi24. De aceeași părere a fost și Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuț.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, nu a fost de acord cu propunerea și a spus că „Lumina sfântă nu ar mai veni”. „Paștele adevărat este acolo unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? Nu au. Au alții? Nu au. Toți se adună la lumina ortodocșilor, dar nu îndrăznesc să vină, pentru că este greu la ortodocși. Sunt posturi mari și aspre”, a afirmat Teodosie.

Pe 10 aprilie, Vasile Bănescu a afirmat, într-un prim comunicat, că propunerea ca Paştele să fie la o dată comună în toată lumea creştină este un „ideal dezirabil”, dar depinde de decizia unui viitor Sinod pan-ortodox.

Pe 12 aprilie, purtătorul de cuvânt al BOR a transmis o nouă replică pentru ÎPS Teodosie, afirmând că „invocarea aprinderii Sfintei Lumini e compromițătoare” și că „trădează o perfidă gelozie”.

Pe 21 aprilie, aflat la Mănăstirea Dervent, Teodosie a spus că Vasile Bănescu „este un om vrednic de compătimire, care are nevoie de rugăciune” și că „are a doua soţie care a fost categoric împotriva religiei”. Această ultimă afirmație a venit după ce Bănescu l-a criticat, spunând că ar trebui „să ascundă cât mai puţine schelete în dulap, să recunoască onest elefantul strecurat în cameră şi caii troieni din discursul public ideologizat”.

Urmărește-ne pe Google News