Anul acesta, din cauza pandemiei, slujbele organizate cu ocazia sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile) se vor desfăşura cu respectarea regulilor sanitare în vigoare, anunță Patriarhia într-un comunicat.

De la ora 8.30 se va oficia slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie şi finic. Ulterior, aceste ramuri, împreună cu iconițe și pachețele cu anafură, vor fi împărțite la „Baldachinul Sfinților” credincioșilor prezenți.

De la ora 9.30 va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească la Altarul Mare de vară al Catedralei Patriarhale.

„Dacă vremea fi nefavorabilă, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale, cu participarea unui număr de maximum 70 de credincioşi, respectându-se toate regulile sanitare în vigoare”, se arată în comunicatul transmis de Patriarhie.

Anul acesta, Paștele Ortodox pică în data de 2 mai, iar cu o săptămână înainte, creștinii sărbătoresc Floriile, adică pe 25 aprilie.

Biserica Ortodoxă Română a transmis la începutul acestei săptămâni un set de recomandări privind modul în care se vor organiza slujbele în perioada 24 aprilie – 7 mai 2021, atât procesiunile de Florii, Deniile, sosirea Luminii Sfinte și Învierea, dar și referitoare la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.

De asemenea, premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, la finalul unei întâlniri cu reprezentanții cultelor religioase, că aceștia au fost de acord cu respectarea măsurilor de prevenție.

„Așa cum am stabilit în Guvern în urma consultărilor cu reprezentanții cultelor religioase, va fi permisă circulația persoanelor în noaptea de Înviere, respectiv 1 mai-2 mai 2021, precum și în noaptea de 8 mai – 9 mai 2021 (sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramadan), pentru participarea credincioșilor la slujbele religioase”, a transmis Florin Cîțu.

Îndrumările BOR pentru slujba de Paște

  • Dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult, purtarea obligatorie a măștii sanitare;
  • Asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane, în interior, și 1,5 m între persoane, în exterior.
  • Preoții parohi, stareții sau ecleziarhii vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcașul de cult, astfel încât să fie respectate normele legale privind distanțarea fizică;
  • Pentru evitarea deplasărilor și aglomerărilor, se recomandă credincioșilor să participe la slujbele săvârșite la unitățile de cult de care aparțin din punct de vedere teritorial.

Măsuri pentru noaptea de Înviere

Biserica Ortodoxă a transmis că Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă, 1 mai, şi va fi oferită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni.

Aceștia vor purta mască de protecţie şi vor respecta distanţa fizică prevăzută. „Ulterior, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui în timp util Sfânta Lumină fiecărei parohii”, se mai arată în comunicat.

Totodată, pentru a evita aglomerația, la unitățile de cult cu pangarul în interiorul bisericii vor fi organizate mai multe puncte de distribuire a Paștilor, a lumânărilor și a candelelor.

Urmărește-ne pe Google News