Afirmațiile acestuia vin în contextul conflictului dintre Arhiepiscopia Tomisului și oficialii locali de la Constanța, cu privire la demolarea unei biserici din municipiu care a fost construită fără autorizaţie, pe trotuar.
„Orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalţă şi amenajează decât într-un spaţiu riguros adecvat, adică potrivit şi demn de o asemenea nobilă alegere. Există raţiuni practice, canonice, arhitectonice, estetice şi liturgice foarte limpezi care stau la baza construirii unei biserici. Primele dintre acestea sunt legalitatea şi necesitatea obiectivă a construirii ei. Ca orice edificiu ridicat în spaţiu privat sau public, construirea unei biserici presupune toate aprobările necesare din partea autorităţilor locale abilitate (…)”, a transmis Bănescu.
Totodată, acesta a mai spus că demolarea unei biserici este un act neavenit.
„Evident că demolarea unei biserici, fie ea şi lipsită de necesarele calităţi menţionate mai sus, este un act tulburător şi neavenit, mai ales în contextul memorial românesc traumatizat încă de demolarea bisericilor sub comunism”, a afirmat Bănescu.
Pentru a evita producerea oricărui resentiment procurat de ideea de sacrilegiu şi pentru a nu alimenta un zgomotos complex de persecuţie, soluţia mutării/translatării (în măsura posibilului) a unui lăcaş de cult este aprioric mai bună decât punerea la pământ a acestuia.
Vasile Bănescu
În zona Macul Roșu, din Constanța, a fost construită o biserică pe trotuar, fără autorizație. Instanța a decis definitiv că aceasta trebuie demolată, iar primarul Constanţei, Vergil Chiţac, i-a cerut arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, să pună în aplicare decizia judecătorilor.
ÎPS Teodosie: Mai degrabă mor eu
Miercuri, 8 iunie, ÎPS Teodosie i-a transmis primarului Constanţei o scrisoare deschisă prin care îl roagă să nu demoleze biserica.
Vineri dimineață, Arhiepiscopul Tomisului a slujit la biserica respectivă și a afirmat: „Mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta”, citat de News.ro.
ÎPS Teodosie a mai spus că toţi cei care au dărâmat biserici au murit „în chinuri groaznice”.
După o hotărâre judecătorească fără discernământ cum să hotărască o instanţă să dărâme o biserică? Ce e biserica? E locaşul lui Dumnezeu. Nu te temi de cuvântul lui Dumnezeu, care zice: de va strica cineva lucrul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe acel şi s-a dovedit că aşa este. Toţi care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice.
ÎPS Teodosie:
„Cum să mutăm un loc sfinţit de 20 de ani şi cum să lăsăm pe Dumnezeu batjocorit? Nu voi accepta, mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta”, a mai spus ÎPS Teodosie.