„Certificatul verde este un document care are o rațiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. Cine alege în mod rațional și informat să asculte sfatul medicilor specialiști și să se vaccineze beneficiază temporar de niște avantaje oferite de certificatul verde în anumite spații (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este și nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor”, transmite Patriarhia.

Accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga, adică pentru a-ți manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta.

Patriarhia Română:

Instituția mai transmite că reprezentanții cultelor au respectat până acum măsurile de protecție sanitară, iar membrii clerului care au sfidat regulile „nu reprezintă poziția Bisericii din care fac parte”.

„Persoanele din rândul clerului care sfidează necesarele măsuri de protecție sanitară și incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravității bolii și a consecințelor pandemiei, nu doar că nu reprezintă poziția Bisericii din care fac parte, ci se și autodiscreditează moral în societate. Exemplele triste, dezavuate și sancționate de Biserică, ale acestor persoane au fost și vor rămâne, din fericire, minoritare”, se mai menționează în comunicatul Patriarhiei.

Astfel, reprezentanții Patriarhiei precizează că libertatea religioasă este un drept fundamental al omului, iar „statul trebuie să ia înțelept în considerare toate precauțiile care sunt cuprinse în legislația națională și internațională cu privire la restricționarea libertății religioase, cultivând și promovând astfel, în dialog și parteneriat cu cultele religioase, esențiala pace socială în comunitate”.

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul sănătății, Alexandru Rafila, s-au întâlnit joi, 2 decembrie, cu reprezentanții cultelor religioase din România, cărora le-au cerut sprijinul în gestionarea pandemiei de coronavirus.

„Discuția a fost dacă vaccinarea este singura soluție. Răspunsul a fost ferm și clar: vaccinarea este o soluție, iar cea de-a doua, complementară, este comportamentul. Prin comportament înțelegem respectul față de sine, de comunitate, de tot ceea ce înseamnă dorința de a salva vieți”, a spus Nicolae Ciucă, adăugând că în cadrul întâlnirii a fost discutată și o „solicitare a reprezentanţilor cultelor, pentru ca și cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe fără a se impune obligativitatea deţinerii certificatului verde”.

La discuții au participat și coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News