Acuzațiile Bisericii Ortodoxe Ruse vin după o decizie a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, din 29 februarie, în care a „binecuvântat” inițiativele comunităților românești din Ucraina de a se organiza juridic într-o structură religioasă numită „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, notează sursa citată.
De asemenea, Patriarhia Română a „reafirmat” că toți clericii din Republica Moldova care „revin” în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este „nulă și neavenită”.
Avertismentul Bisericii Ortodoxe Ruse
Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a anunţat marţi, 12 martie, la Moscova, că aceste hotărâri ale Patriarhiei Române contravin sfintelor canoane și a avertizat că, dacă vor fi puse în aplicare, vor avea „consecințe grave” atât pentru relațiile bilaterale ale Bisericilor Ortodoxe Ruse și Române, cât și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe în ansamblu.
Biserica Ortodoxă Rusă, în frunte cu patriarhul Kiril, susține că preoții din Republica Moldova care trec de la Mitropolia Moldovei (subordonată Patriarhiei Moscovei) la Mitropolia Basarabiei (a Patriarhiei Române) sunt sancționați pentru că pleacă fără carte de eliberare, și nu pentru că ar aparține Bisericii Ortodoxe Române.
Potrivit Europa Liberă, Sinodul de la Moscova și-a exprimat susținerea pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană și Biserica Ortodoxă a Moldovei „în legătură cu atacurile necanonice ale Sinodului Patriarhiei Române”.
La ședința de la Moscova a participat și Mitropolitul Moldovei, Vladimir, care i-a trimis o scrisoare patriarhului român Daniel, rugându-l să mijlocească „un dialog frățesc” între cele două mitropolii de pe teritoriul Republicii Moldova, care își dispută statutul canonic după prăbușirea Uniunii Sovietice.
Potrivit Deshide.md, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei pentru subordonarea sa față de Moscova și au trecut la Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române. Drept răspuns, Mitropolia Moldovei a anunțat că acești preoți sunt „opriți de a săvârși cele sfinte” și vor fi caterisiți.