„Îl rugăm pe Domnul Slavei ca viitoarea sărbătoare a Paștelui de anul viitor (n.r. – 20 aprilie conform ambelor calendare, iulian pentru ortodocși și gregorian pentru catolici) să nu fie doar o coincidență, ci să devină începutul unei date unice pentru celebrarea lui atât de către creștinismul răsăritean, cât și de cel occidental”, a spus patriarhul Bartolomeu.

Anul 2025 marchează împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea – primul sinod ecumenic care a formulat, în special, regulile de stabilire a datei Paștelui, a explicat liderul ortodox, care a spus că dorința de unificare a datei Paștelui este cu atât mai importantă în contextul acestei celebrări.

„Suntem optimiști, deoarece există bunăvoință și voință de ambele părți. Pentru că, într-adevăr, este un scandal să sărbătorim separat evenimentul unic al singurei Învieri a Unicului Domn!”, a transmis patriarhul Bartolomeu.

Liderul ortodox și-a exprimat speranța că se poate ajunge la un acord asupra unei date comune privind Paștele ortodox și cel catolic chiar de anul viitor.

În urmă cu mai mulți ani, Bartolomeu a numit acordul privind data comună a Paștelui un subiect important care trebuie discutat.

Paștele din acest an a căzut pe 31 martie, după calendarul gregorian, și pe 5 mai, după calendarul iulian, folosit de ortodocși.

FOTO: Hepta

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News