Peste 2.500 de tineri, din toate colțurile țării, au participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Toată Lumea (ITO 2016), organizată de Arhiepiscopia Bucureştilor şi Patriarhia Română, în contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox.

Slujba a fost oficiată de patriarhul Daniel, împreună cu mai mulţi ierarhi români (arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu; arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei; arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale şi mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, Iosif; arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian; episcopii vicari patriarhali, Varlaam Ploieşteanu şi Ieronim Sinaitul; episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul; Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului) şi străini (Macarios, episcop de Cristopolis, Dimitrios, mitropolit de Iranopolis, delegatul Patriarhiei Alexandriei, Qais, episcop de Erdurum, delegatul patriarhiei Antiohiei).

[libgallery id=”1588068′]

FOTO: Gabriel Pătruț

Anul viitor, Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Toată Lumea (ITO 2016) va avea loc la Iași.

Cu ocazia liturghiei, Patriarhul Daniel a afirmat că speră ca, la 1 Decembrie 2018, Catedrala Mânturii Neamului să fie sfinţită.

„Am săvârşit prima liturghie în faţa acestei catedrale care se află în formare, în construcţie, aşa cum tinerii se formează, merg spre desăvârşire, spre maturizare. Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca în anul 2018, la 1 Decembrie, să fiţi prezenţi, tinerii, aici, la sfinţirea Catedralei, când ea va fi acoperită şi va fi sfinţită masa Sfântului Altar şi Sfântul Altar întreg, urmând ca după câţiva ani, în care vom picta biserica, să vă invităm şi la sfinţirea picturii”, a spus patriarhul, la finalul primei Sfinte Liturghii săvârşită aici, scrie Agerpres.

Doar în jur de două milioane de euro a strâns Biserica Ortodoxă Română (BOR) din donații de la populație în ultimii patru ani, în timp ce așteptările erau de minimum 20 de milioane de euro, conform reprezentanților instituției de cult. Pentru a compensa lipsa de interes a populației, BOR a apelat la autoritățile publice pentru a face rost de fondurile necesare finalizării catedralei în 2018. De altfel, construcția trebuia terminată în acest an, dar lipsa banilor a dus la o amânare de cel puțin doi ani. Lucrările efective la Catedrala Mântuirii Neamului au început pe 23 decembrie 2011.

Valoarea medie a contribuțiilor de la populație este de 5.000 de lei/zi, au confirmat pentru Libertatea reprezentanți ai Bisericii. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a precizat oficial doar că în anumite zile de vârf, cum au fost cele de după scandalul videoclipului trupei Taxi, “se strâng donații de până 15.000 de lei”. Rezultă că, anual se strânge de la populație în jur de jumătate de million de euro.

Lipsa donațiilor a fost compensată de Primăria Capitalei care a dat în ultimii cinci ani 9,2 milioane de euro, conform unui calcul realizat de consilierul general Ciprian Cucu.

Premierul Cioloș nu a semnat în 2016 vreo finanțare pentru Catedrala Neamului, însă predecesorii săi au direcționat spre proiect suma de 38 de milioane de euro din 2011.

 
 

Urmărește-ne pe Google News