„Sigur, m-am vaccinat, gata”, a declarat Patriarhul Daniel în fața jurnaliștilor prezenți la Parlament. El a refuzat însă să spună ce vaccin a primit, insistând că sunt „date confidențiale”.

El nu a răspuns nici când a fost întrebat de jurnaliști dacă a primit o doză de vaccin anti-Covid sau două. Întrebat dacă are un sfat pentru enoriași, Patriarhul a transmis: „să asculte sfatul medicilor”.

Informația a fost confirmată ulterior și de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. „Vă pot transmite oficial că Părintele Patriarh a confirmat astăzi, într-o scurtă întâlnire cu presa, la ieșirea din Parlament, că s-a vaccinat. Poziția favorabilă a BOR față de vaccinarea în sine ca act medical profilactic și benevol este deja bine-cunoscută”, a transmis Vasile Bănescu într-un mesaj către presă.

În luna octombrie, în plin val 4 al pandemiei, Patriarhul Daniel transmite un ”îndemn la rugăciune şi grijă pentru sănătate”, în care le spune oamenilor „să respecte măsurile de protecție sanitară și să asculte îndemnurile medicilor”, fără a face însă vreo referire concretă la vaccinare.

De la începerea campaniei de imunizare, Patriarhia Română a fost întrebată în repetate rânduri dacă PF Daniel s-a vaccinat, dar purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu a afirmat că nu avea o recomandare de la medic.

„Părintele Patriarh Daniel este, ca fiecare dintre noi, o persoană cu un profil medical personal, care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său. Dacă va decide să se vaccineze, așa cum am mai comunicat, Patriarhia Română va anunța public lucrul acesta”, transmitea Bănescu la finalul lunii iulie.

Deși nu a făcut niciun apel public pentru vaccinare, Patriarhul a criticat, într-un document intern al bisericii, ierahii care au ieșit public cu poziții anti-vaccinare sau care au promovat teorii ale conspirației.

„Vă solicităm, Înaltpreasfinția Voastră, să evitați exprimările publice referitoare la subiecte politice și medicale pentru care clericii nu sunt calificați și să aveți o atitudine pastorală conformă cu prevederile canonice, statutare, regulamentare și cu hotărârile Sfântului Sinod, pentru a confirma că Biserica Ortodoxă Română este cu adevărat un factor al păcii sociale în această perioadă dificilă pentru toți românii”, le transmitea liderul BOR ierarhilor.

De la debutul pandemiei, Patriarhul a avut o singură intervenție în care s-a pronunțat pentru vaccinare, în 1 mai, înaintea Paștelui, când spunea că 2.500 de persoane au fost lăsate să intre în Basilica Sfântului Mormânt datorită vaccinării unui procent foarte mare din populaţia din Israel, care a permis relaxarea restricțiilor.

Urmărește-ne pe Google News