Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, a oficiat, sâmbătă, slujba Agheasmei Mari, după Liturghie, la Catedrala patriarhală.
Foto: Vlad Chirea
UPDATE. Patriarhul Daniel le-a spus, sâmbătă, credincioşilor prezenţi în Catedrala Patriarhală, la slujba Agheasmei Mari, că viaţa din Împărăţia Cerurilor nu începe după moarte, ci începe încă de pe pământ odată cu primirea Tainei Botezului.
„Viaţa veşnică începe încă din lumea aceasta când ne unim prin harul Sfântului Botez cu Tatăl Cel Veşnic, cu Fiul Cel Veşnic şi cu Duhul Sfânt Cel Veşnic”, a rostit Patriarhul Daniel, conform basilica.ro.
„Botezul”, a subliniat Părintele Patriarh, „înseamnă nu doar iertarea păcatelor, ci începutul unei vieţi noi cereşti, viaţa veşnică, viaţa de iubire a Tatălui, a Fiului şi a Duhului Sfânt în care suntem integraţi”.
Făcând referire la cântarea liturgică Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi şi îmbrăcat, Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat că „înţelesul nu este unul material, ci duhovnicesc”. „Înseamnă că v-aţi îmbrăcat în harul adus de Hristos prin care se arată iubirea lui Dumnezeu Tatăl şi se dăruieşte prezenţa şi lucrarea sfinţitoare a Duhului Sfânt”, a afirmat Preafericirea Sa.
Odată cu primirea Botezului ne îmbrăcăm, după cum a spus Părintele Patriarh Daniel, „în lumina harului Preasfintei Treimi, în Iubirea lui Hristos, în sfinţenia lui Hristos, în viaţa veşnică a lui Hristos, de aceea Botezul este arvuna vieţii veşnice”.
„Când ne îmbrăcăm în Hristos înseamnă că ne îmbrăcăm în viaţa veşnică”, a subliniat Patriarhul.
Ceremonia, numită şi Sfinţirea cea Mare a apei, a avut loc în faţa Reşedinţei patriarhale, după ora 11,30.
Patriarhia arată că în curtea Catedralei patriarhale au fost amplasate 24 de vase mari, cu o capacitate de 12.000 de litri de apă de la izvorul din Parcul „Grădina Maicii Domnului” al Reşedinţei Patriarhale. De asemenea, în faţa Catedralei patriarhale a fost înălţată o cruce din cetină de brad, împodobită cu flori şi busuioc.
Biserica Ortodoxă celebrează, pe 6 ianuarie, Botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza. Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul.
Rânduiala bisericească prevede ca în această zi preoţii să oficieze slujba sfinţirii apei.
Citește și: EXCLUSIV/Filmul complet al atacului din Regie. Victima, un brancardier, a mers 200 de metri cu sângele șiroind din rană
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro