Patriarhul a spus că rugăciunea pentru autorități și Forțele Armate „nu trebuie să fie mecanică”. „Nu trebuie să ignorăm că ne confruntăm cu pericole care contestă însăși existența țării noastre”, a subliniat Kiril, duminică, 6 noiembrie.
Potrivit acestuia, „nu toți politicienii sunt suficient de deștepți pentru a înțelege de unde bate vântul și ce se află în spatele acestei dorințe a forțelor puternice din afara Rusiei de a incita oamenii la lupte intestine”.
„Există un singur lucru în spatele acestui lucru, dorința de a slăbi Sfânta Rusă”, a spus patriarhul Rusiei.
Biserica ortodoxă din Ucraina „a mutat” Crăciunul
Potrivit The Guardian, Biserica Ortodoxă Ucraineană a decis să permită parohiilor să țină slujbele de Crăciun pe 25 decembrie. Calendarul iulian, pe stil vechi, este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial, iar sărbătoarea avea loc la 7 ianuarie, ca în Rusia.
După ce Biserica Ortodoxă Rusă și-a manifestat susținerea pentru războiul dus de Kremlin contra Ucrainei, 6.000 de parohii ucrainene au decis să se separe de Moscova.
Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Epifanie, a fost primul care a luat poziție și a transmis că „patriarhul Moscovei a trecut de partea Antihristului”.
Astfel, Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată Moscovei, a anunțat, la sfârșitul lunii mai, că se rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, declarând „independența sa deplină” față de autoritățile spirituale ruse. Tensiunile dintre preoții ruși și ucraineni din Biserica Ortodoxă au erupt la înmormântarea unui soldat ucrainean: un părinte l-a bătut cu crucea pe cel care l-a acuzat că îi ajută pe ocupanții ruși.
Patriarhul Kiril este un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și susținător al războiului din Ucraina.
După ce Putin a anunțat mobilizarea parțială, Kiril i-a îndemnat pe ruși să meargă pe front, spunând că acelora care mor în „îndeplinirea datoriei militare” le „vor fi iertate toate păcatele”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto: EPA