Liderul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, patriarhul Kiril, ar trebui inclus pe lista de sancțiuni a UE, pentru susținerea invaziei din Ucraina, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell.
Întrebat marți dacă Kiril se află pe lista sancțiunilor, Borell a spus: „Cred că da”. „Acum o săptămână aș fi spus da”, a adăugat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.
Includerea lui Kiril pe lista de sancțiuni ar însemna că acesta va fi vizat de o interdicție de călătorie în spațiul comunitar, în vreme ce orice active deținute în statele UE ar fi înghețate. O decizie oficială finală nu a fost însă anunțată.
Sancționarea lui Kiril a fost propusă la începutul lunii mai de Comisia Europeană, în cadrul celui de-al șaselea pachet de măsuri luate de blocul comunitar împotriva Rusiei, în contextul invaziei din Ucraina.
Cea mai importantă măsură a acestui pachet este embargoul petrolier progresiv impus Rusiei care va reduce importurile de țiței din această țară în UE cu 70% imediat și cu până la 90% la finalul anului.
Kiril, un vechi și apropiat aliat ideologic al lui Putin, a devenit unul dintre cei mai puternici susținători ai invaziei din Ucraina, a subliniat Comisia Europeană, potrivit unui document dezvăluit de presă.
Patriarhul și-a sporit numărul de slujbe religioase prin care a susținut războiul purtat de Moscova. El a vorbit despre o luptă împotriva „forțelor răului” care se opun „unității” istorice dintre Rusia și Ucraina, în vreme ce a „binecuvântat” armele necesare pentru obținerea victoriei.
Tot la începutul lunii mai, premierul maghiar Viktor Orban a anunțat însă că se opune sancționării lui Kiril, notează agenția rusă de presă Tass.
Libertatea credinței este un lucru sacru pentru Ungaria, a spus Orban, care a adăugat că a primit un mesaj de la comunitatea ortodoxă din țară, pentru a se opune unei astfel de sancțiuni.
Marți, planul UE a fost criticat și la Moscova.
Sancțiunile împotriva patriarhuluiu Kiril sunt ilegitime, a declarat președintele Consiliului editorial al Bisericii Ortodoxe Ruse, mitropolitul Clement de Kaluga și Borovsk, citat de Tass.
„Patriarhul Kiril este deasupra politicii, iar introducerea de sancțiuni împotriva sa este ilegitimă și în același timp de neînțeles. Atunci când patriarhul își exprimă opinia, o exprimă exact așa cum o înțelege biserica și se opune oricărei violențe”, a declarat arhiepiscopul în cadrul unei conferințe de presă.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia