Acesta a făcut un apel, printre alții, la Papa Francisc, Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, şeful Bisericii Copte din Egipt Papa Tawadros, dar și către secretarul general al ONU Antonio Guterres şi înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului Volker Turk.
Patriarhul Chiril I le-a cerut să depună „toate eforturile pentru a preveni închiderea forţată a mănăstirii, care va conduce la încălcarea drepturilor a milioane de credincioşi ucraineni”, se arată într-un comunicat.
El a mai spus că este regretabil că drepturile şi libertăţile credincioşilor ucraineni sunt încălcate în mod flagrant.
Kievul a ordonat vineri Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOU) să părăsească complexul mănăstiresc Lavra Pecerska unde îşi are sediul, până pe 29 martie, guvernul susţinând că această biserică este prorusă şi colaborează cu Moscova.
Patriarhul Moscovei a susţinut ferm invadarea Ucrainei de către forţele ruse. BOU spune că a întrerupt legăturile cu Rusia şi Patriarhia Moscovei şi că este victima unei vânători politice de vrăjitoare.
Din octombrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat periodic percheziţii în lăcașurile BOU, a impus sancţiuni episcopilor şi susţinătorilor săi financiari şi a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.
Majoritatea credincioşilor ortodocşi ucraineni aparţin Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, formată în urmă cu patru ani prin unirea unor ramuri independente de autoritatea Moscovei.
Liliana60 • 13.03.2023, 16:03
De cand ucrainenii apartin, majoritar, bisericii autocefale? O multime de articole, publicate chiar si in Libertatea, aratau contrariul, respectiv ca numai o minoritate dintre parohii au trecut la biserica ortodoxa ucraineana pendinte de Kyiv.
Monseur • 12.03.2023, 11:08
Anticristul de la Moscova trebuia sa se gandeasca la consecinte inainte de a sprijini un criminal in actiunile sale de genocid. Ca si Putler, impreuna cu regimul lui cleptocrat, Kiril si "ortodoxia" rusa is au locul numai in istorie pe planeta asta.