În apel, în care nu pomenește numele lui Evgheni Prigojin, patriarhul Moscovei vorbește despre „un test”, la care „suntem chemați să păstrăm cu grijă unitatea națională, să ne rugăm lui Dumnezeu și să ne sprijinim soldații și unii pe alții, cu toată puterea noastră”.

„Astăzi, când frații noștri se luptă și mor pe fronturi, împlinindu-și dezinteresat datoria, când dușmanii fac toate eforturile pentru a distruge Rusia, orice încercare de a semăna discordie în interiorul țării este cea mai mare crimă și nu are nicio justificare”, arată Kiril.

„Înălțând rugăciunile pentru o rezolvare pașnică a situației actuale, în calitate de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, îi îndemn pe cei care, luând armele în mâini, sunt gata să le îndrepte împotriva fraților lor, să se gândească din nou. În fața unei amenințări comune, trebuie să menținem unitatea minții, să depășim nemulțumirile și ambițiile personale. Oricât de greu ar fi uneori”, mai transmite patriarhul.

Susțin eforturile șefului statului rus care vizează prevenirea tulburărilor din țara noastră. Eu însumi mă rog și chem pe toți ierarhii, duhovnicii, monahii și mirenii să ridice rugăciuni solemne ca Domnul să păstreze pacea și unitatea puse în pericol de chemările la rebeliune. 

Kiril:

Rusia se află în mijlocul unui conflict intern, după ce fondatorul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat război conducerii militare a țării și a anunțat că a preluat controlul orașului Rostov pe Don, aflat la 1.000 de kilometri de Moscova, o escaladare dramatică a conflictului său cu Serghei Șoigu.

Vladimir Putin a spus că „toți cei care au mers pe calea trădării vor fi trași la răspundere”, iar procurorii ruși l-au acuzat oficial pe Prigojin de „revoltă armată”.

Susținător „devotat” al războiului

Primăvara trecută, după ce Biserica Ortodoxă Rusă și-a manifestat susținerea pentru războiul dus de Kremlin contra Ucrainei, 6.000 de parohii ucrainene au decis să se separe de Moscova.

Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Epifanie, a fost primul care a luat poziție și a transmis că „patriarhul Moscovei a trecut de partea Antihristului”.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată Moscovei, a anunțat, la sfârșitul lunii mai, că se rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, declarând „independența sa deplină” față de autoritățile spirituale ruse.

Tensiunile dintre preoții ruși și ucraineni din Biserica Ortodoxă au erupt la înmormântarea unui soldat ucrainean: un părinte l-a bătut cu crucea pe cel care l-a acuzat că îi ajută pe ocupanții ruși.

După ce Putin a anunțat mobilizarea parțială, Kiril i-a îndemnat pe ruși să meargă pe front, spunând că acelora care mor în „îndeplinirea datoriei militare” le „vor fi iertate toate păcatele”.

În noiembrie, liderul Bisericii Ortodoxe ruse făcea apel la intensificarea rugăciunilor pentru armată: „E contestată însăși existența Rusiei”.

Ulterior, Kirill a spus că „încercările Occidentului de a învinge Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina ar putea conduce la sfârşitul lumii”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News