Kirill, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, este un susţinător ferm al războiului declanşat de Kremlin în Ucraina, în cursul căruia zeci de mii de persoane au fost ucise, iar alte câteva milioane şi-au părăsit locuinţele, căutând refugiu în străinătate sau în zonele mai sigure din interiorul ţării.
„Astăzi, rugăciunea noastră se îndreaptă către patria noastră, pentru ca Domnul să o protejeze de duşmani interni şi externi, de toţi cei care nu-şi asociază viaţa cu Rusia, care sunt gata să facă bani în Rusia, dar care nu au fost niciodată dispuşi să-şi servească patria”, a spus patriarhul Kirill într-o predică, citat de agenția rusă oficială de presă RIA Novosti.
„Trebuie să le inculcăm oamenilor, inclusiv prin predica bisericii, dragostea de patrie, cea mai mare dintre virtuţi”, a adăugat el, în predica ţinută la Catedrala Sf. Arhanghel Mihail din incinta Kremlinului, în centrul Moscovei.
Kirill nu a detaliat, dar remarcile sale par să-i vizeze în parte pe ruşii care se eschivează de recrutare, preferând uneori să plece în străinătate pentru a evita să fie chemaţi în armată și să meargă să lupte în ceea ce Putin numeşte „operaţiunea militară specială” din Ucraina.
Biserica Ortodoxă Rusă, un canal de transmitere a mesajelor lui Putin
Putin s-a folosit deseori de Biserica Ortodoxă Rusă şi de tradiţiile bogate ale acesteia pentru a promova sentimentul de mândrie naţională şi de patriotism în rândul ruşilor.
Liderul de la Kremlin a participat săptămâna trecută la o slujbă de Paşte şi şi-a făcut semnul crucii de mai multe ori.
Preşedintele rus, susţinut puternic de patriarhul Kirill, prezintă invazia Moscovei în Ucraina drept o ripostă defensivă împotriva a ceea ce el consideră a fi un Occident agresiv şi decadent care este hotărât să distrugă Rusia şi cultura ei.
Războiul din Ucraina, care se prelungeşte de 14 luni, a aprofundat diviziunile între creştinii ortodocşi din întreaga lume şi i-a determinat pe mulţi ucraineni să rupă relațiile cu Patriarhia Moscovei, condusă de Kirill, şi să treacă la Biserica Ortodoxă a Ucrainei, aflată în comuniune cu Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, care i-a recunoscut autocefalia în 2019.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina