Un susținător înfocat al vărsării de sânge provocate de Putin în Ucraina, Patriarhul Chiril I le-a transmis rușilor să se roage pentru „autorități și armata” rusă.

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse s-a adresat și lui Dumnezeu, cerându-i să „protejeze granițele” Rusiei, pe care le-a numit „sfinte”, și să oprească războiul, pe care l-a catalogat drept un „conflict intern”.

Chiril I a susținut totodată că Rusia trece prin „încercări grele, poate, într-un fel, fatidice”, transmite publicația rusă Meduza.

Liderul ortodox rus a oficiat slujba de Înviere în Catedrala Hristos Mântuitorul, în prezența lui Vladimir Putin, a primarului Moscovei Serghei Sobianin și a zeci de persoane.

Putin, îmbrăcat într-un costum de culoare închisă, cămaşă albă şi cravată de culoare roșie, a fost filmat ţinând în mână o candelă aprinsă și făcându-și cruce de mai multe ori în timpul slujbei. Liderul de la Kremlin ține de regulă să se afișeze la slujbe în timpul marilor sărbători ortodoxe.

Vladimir Putin (stânga) și Serghei Sobianin la slujba de Înviere Foto: Profimedia

Patriarhul Chiril I sprijină cu tărie conflictul militar declanșat de Putin împotriva Ucrainei, închizând ochii în fața crimelor sub pretextul că ar fi vorba de un „război sfânt”.

El ține predici pentru a justifica războiul, îi cheamă pe ruși să se roage pentru armata rusă, îi critică pe cei care se opun politicii imperialiste a Kremlinului și le transmite preoților să meargă pe front pentru a oferi binecuvântare soldaților ruși.

În plus, reprimă orice formă de disidenţă în Biserica Ortodoxă Rusă. Un caz mult mediatizat este cel al preotului exclus din Biserica Ortodoxă Rusă după ce i-a îndemnat pe credincioși să se roage „mai degrabă pentru pace decât pentru victorie”. Un alt caz care a intrat în atenția presei este cel al preotului suspendat pentru că a oficiat slujba de pomenire la mormântul defunctului lider al opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, care a murit pe 16 februarie în circumstanțe obscure într-o colonie penitenciară din regiunea arctică.

Poziționarea lui Chiril I în favoarea războiului a determinat mai multe țări să-l plaseze pe listele lor de sanțiuni, printre care Ucraina, Marea Britanie, Canada, Cehia și Lituania.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a denunțat recent poziționarea pro-război a conducerii Bisericii Ortodoxe Ruse și a Patriarhului Chiril I. Într-o rezoluție privind moartea lui Navalnîi adoptată pe 17 aprilie, APCE subliniază că Patriarhul Chiril I abuzează de religie și denaturează tradiția creștină ortodoxă.

Totodată, APCE atrage atenția că incitarea la agresiune, genocid și crime de război este o crimă în sine, fapt pentru care Patiarhul Chiril I și membrii ierarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse pot fi considerați complici la crimele de război și crimele împotriva umanității comise în numele Rusiei și în numele ideologiei „lumii ruse”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News