”Au fost adresate invitații oficiale șefilor de Biserici Ortodoxe din fostele țări cu regim comunist, respectiv Patriarhia Moscovei, Patriarhia Sârbă, Patriarhia Bulgară, Patriarhia Georgiei, Biserica Ortodoxă din Albania, Biserica Ortodoxă din Polonia și Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehiei și din Slovacia”, ne transmit reprezentanții Patriarhiei Române. Există, din păcate, posibilitatea, ca unii dintre înalții prelați, din cauza vârstei înaintate, să nu poată face această deplasare. Dar, conform acelorași surse, Bisericile Ortodoxe din țările respective își vor trimite reprezentanți de seamă.
Ce program au înalții prelați
Delegațiile vor ajunge pe tărâm românesc pe 26 octombrie, urmând ca, în 27 octombrie, toți acești patriarhi și membri ai Bisericilor Ortodoxe să participe la sărbătoarea Hramului Catedralei Patriarhale, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. În ziua următoare, pe 28 octombrie, toți acești invitați, printre care cel mai seamă, Patriarhul Chiril al Rusiei, vor lua parte la ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care va avea ca temă ”Dificultățile mărturisirii credinței ortodoxe în timpul comunismului și importanța libertății religioase astăzi”.
Patriarhul Chiril I – Portret
Patriarhul Chiril I este un episcop ortodox rus, care îndeplinește în prezent funcția de patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, primat al Bisericii Ortodoxe Ruse (de la 1 februarie 2009). Biserica Ortodoxa Rusă a modificat o fotografie a patriarhului Chiril de pe pagina sa de Internet, pentru a „șterge” ceasul elvețian marca Breguet, de 30.000 de dolari, al preafericitului. Fapta, negată inițial, a fost recunoscută de Biserica Ortodoxa Rusă în aprilie 2012. Falsificarea a ieșit la iveală deoarece ceasul era, în continuare, perfect vizibil în reflexia mâinii pe tăblia lustruită a mesei. Patriarhul Chiril I al Moscovei afirma, în 2013, că recunoașterea de către statele occidentale a căsătoriilor între persoane de același sex prevestește sfârșitul lumii.
În anul 2014, în contextul crizei din Crimeea, autoritățile letone i-au cerut să contramandeze vizita pe care urma să o efectueze la jumătatea lunii mai în Letonia. În 12 februarie 2016, Patriarhul Chiril I al Moscovei a avut o întâlnire cu Papa Francisc, în Havana, capitala Cubei, în urma căreia au semnat o declarație comună, cu 30 de paragrafe, în care, printre altele, cei doi își exprimă speranța că această întâlnire va deschide calea reducerii tensiunilor între greco-catolici și ortodocși, intensificate de conflictul din Ucraina.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro