Pe o strada minuscula, doar cu 10 numere, intr-o cladire de la 1660, doi romani au deschis in urma cu aproape doi ani un restaurant pe doua niveluri. La subsol se afla crama cu specific romanesc, iar la primul nivel francezii se pot simti ca la ei acasa, intr-un loc sofisticat si intim in acelasi timp, amenajat dupa gustul artistic al proprietarilor, cu ajutorul unui pictor roman de la Sibiu. Mancarea insa este peste tot la fel: ca la mama acasa. Acasa in Romania, fara indoiala.

Cristina si Octav au mizat pe cartea traditiei romanesti atunci cand s-au hotarat sa cucereasca inimile francezilor trecand mai intai, asa cum zice o vorba din strabuni, prin stomacul lor obisnuit cu cea mai fina bucatarie din lume.

“E foarte frumos aici la voi, dati-mi, va rog, o carte de vizita pentru rezervari”. Aprecierile vin din partea unei frantuzoaice care nu-si poate dezlipi ochii de pe peretii restaurantului, in timp ce noi cautam cel mai bun unghi pentru a fotografia incaperea. Pare simplu. Clientii vin, incearca, se simt bine si raspandesc zvonul. Da, in teorie asa stau lucrurile, iar de ceva vreme teoria isi gaseste corespondent si in practica, in cazul restaurantului “Chez Cristina”. Dar inceputul a fost greu. “Au fost momente in care imi spuneam: gata, inchid totul si plec acasa, in Romania”, ne marturiseste Cristina Ilie, tanara de numai 27 de ani care a avut curajul de a deschide un restaurant la Paris si ambitia de a ramane atunci cand lucrurile nu mergeau chiar asa cum si-ar fi imaginat. Cel putin deocamdata, se pare ca incercarea ei este una reusita.

In bucataria restaurantului se coc 70 de kilograme de vinete pe saptamana

Si, daca ar fi sa gasim o unitate de masura pentru succesul acestui restaurant, poate ca ar fi suficient sa spunem ca in bucataria de la “Chez Cristina” se coc 70 de kilograme de vinete si ardei pe saptamana. “Pe langa restaurant, mai asiguram si servicii de catering. Asa ca muncim de dimineata pana tarziu in noapte. Ora mea de culcare este, in general, ora 2 noaptea”.  Tanara cu parul scurt, negru, zambeste larg. S-a nascut la Constanta si a venit in Franta in vara anului 2001, la matusa ei, in vacanta. Era hotarata sa ramana. A incercat sa-si echivaleze studiile, dar  nu a reusit, asa ca a inceput sa-si caute de lucru. A pornit de la munca de jos in diferite restaurante, adica a spalat vase si a fost, pe rand, ajutor de ospatar, ospatar, director de restaurant si administrator. Cum sunt patronii francezi? “Foarte severi. Pe unii dintre cei la care am lucrat chiar am fost tentata sa-i sun mai tarziu si sa le arat unde am ajuns”. In urma cu doi ani, Cristina a hotarat ca a sosit momentul sa puna in practica tot ce a invatat despre clientii parizieni si sa munceasca in propriul restaurant. A ajutat-o prietenul ei, Octav, de 52 de ani, tot roman, care a ajuns la Paris in urma cu 20 de ani, fugind de regimul comunist. Octav a suportat cheltuielile de amenajare a spatiului in care functioneaza acum “Chez Cristina”. “Aici era un depozit pentru materiale textile. Tot ce vedeti acum este produsul imaginatiei noastre. Am vrut ca acest spatiu sa semene cu noi, sa reflecte gusturile noastre”, spune Octav.

Pastrama de oaie este „atractia” localului

Daca clientii restaurantului sunt jumatate francezi, jumatate romani, personalul este format exclusiv din romani: sefa la bucatarie este Zoe, de 24 de ani, prietena din copilarie a Cristinei, iar in sala servesc Laura si Ciprian, fratele de 19 ani al patroanei. “La inceput gateam eu, dar de cand lucrurile au inceput sa mearga, am simtit nevoia unui ajutor”, spune Cristina. “Nu gatim dupa carti de bucate, facem totul dupa gustul nostru. Multi clienti romani ne-au spus ca nu au mancat nicaieri in Romania pastrama de oaie atat de buna ca la noi in restaurant”. Iar pastrama nu e singura atractie romaneasca a restaurantului. Francezii se dau in vant dupa mamaliguta cu branza, ciorba de perisoare, sarmalele in foi de vita si mititei. La care se adauga vinurile romanesti. “Avem atat vinuri romanesti, cat si frantuzesti, dar cel mai bine se vand ale noastre”. Iar la desert, strudelul casei. Si, daca este sambata, clientii au parte de seara tiganeasca, dar numai cu rezervare, pentru ca vestile bune se raspandesc repede, iar la ora deschiderii nu mai e nici un loc liber la “Chez Cristina”.

Cristina Ilie recunoaste ca inceputul afacerii sale in capitala Frantei a fost greu. ”Au fost momente in care imi spuneam: gata, inchid totul si plec acasa, in Romania”. Acum, impreuna cu Octav, prietenul ei, a reusit sa faca din ”Chez Cristina” unul din localurile cele mai cautate de romanii care muncesc sau se afla in tranzit prin Paris

Personalul restaurantului este format exclusiv din romani: Zoe este sefa la bucatarie, prietena din copilarie a Cristinei, iar in sala servesc Laura si Ciprian, fratele de 19 ani al patroanei

Octav, prietenul Cristinei, a suportat singur toate cheltuielile necesare pentru amenajarea restaurantului

Cristina Ilie

Varsta: 27 de ani
Stare civila: necasatorita
Cand a parasit tara: 2001
Domiciliul actual: Paris
Cand a fost ultima data in Romania: anul acesta, in concediu

 

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News