După șase luni de amânări succesive ale sentinței, Curtea de Apel București a pronunțat vineri hotărârea definitivă în dosarul „modernizarea Vascar”. Societatea Vascar Vaslui este unul dintre principalii producători de mezeluri din România, fiind deținută de femeia de afaceri Gabriela Ciuburciu, care a fost trimisă în judecată în 2012, alături de alți patru apropiați, parteneri de afaceri.

Unul dintre ei a solicitat judecata prin procedura simplificată a acordului de recunoaștere, iar altul a decedat în timpul procesului. Nici Gabriela Ciuburciu, nici ceilalți doi inculpați rămași în dosar nu și-au recunoscut faptele.

La sfârșitul anului 2019, femeia de afaceri din Vaslui a fost găsită vinovată de Tribunalul București, fiind condamnată la patru ani și patru luni de închisoare în regim de detenție. Ceilalți doi inculpați din dosar, Cristian Ştefan Mihăescu (reprezentant al mai multor societăţi comerciale) şi Iuliu Cepoiu (acţionar şi fost director comercial al SC Vascar SA), au fost achitați. Hotărârea Tribunalului București a fost contestată atât de femeia de afaceri, cât și de procurorii DNA.

Apelurile au fost admise de Curtea de Apel București care, în latură penală, a decis condamnarea tuturor celor trei inculpați din dosar, iar în cazul Gabrielei Ciuburciu majorarea pedepsei.

Sentință definitivă

Gabriela Ciuburciu a fost condamnată la șase ani și opt luni închisoare pentru fraudarea fondurilor europene, luare de mită și spălarea banilor. 

În plus, instanța i-a interzis dreptul de a mai fi administrator al unor societăți comerciale timp de cinci ani după executarea pedepsei.

Omul de afaceri Cristian Ștefan Mihăescu a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru complicitate la fraudarea fondurilor europene. În cazul său, pedeapsa a fost majorată după ce i-au fost contopite alte două condamnări mai vechi.

Fostul director comercial al Vascar, Iuliu Cepoi, a fost și el găsit vinovat pentru complicitate la fraudarea fondurilor europene, fiind condamnat la doi ani, o lună și 20 de zile de închisoare. În cazul său, judecătorii au dispus suspendarea sub supraveghere a pedepsei.

Potrivit minutei publicate pe portalul instanțelor de judecată, acțiunea civilă formulată de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (fostă Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit) a fost respinsă, instanța constatând că prejudiciul a fost acoperit în integralitate. Judecătorii au decis, în schimb, confiscarea de la Gabriela Ciuburciu a sumei primite cu titlu de mită de la partenerii de afaceri italieni – 185.550 de euro – și au obligat-o să achite 10.000 de lei cheltuieli de judecată. 

Mită de la afaceriștii italieni

Gabriela Ciuburciu a fost acuzată de DNA că în timpul derulării unui proiect cu fonduri europene, menit să modernizeze o fabrică de produse din carne, a atribuit contractul unei firme din Parma, Italia. În schimb, le-a solicitat acestora să mărească preţul unei linii de fabricare a conservelor cu 20% și să-i remită acest procent cu titlul de mită. Gabriela Ciuburciu a primit astfel suma de 175.600 euro. 

Alți 9.950 de euro au ajuns în contul ei după ce a atribuit și a încheiat contractul de achiziţie a unor utilaje pentru tratament termic cu o altă societate comercială din Italia. Negocierile s-au purtate în sala de protocol din sediul companiei italiene în perioada 28 noiembrie 2005 – 4 decembrie 2005. 

Pentru a lăsa impresia că sumele de bani sunt legale, Ciuburciu ar fi întocmit pretinse contracte şi alte documente justificative, încheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achiziţii, potrivit DNA. 

1,4 milioane de euro de la fondurile europene și din bugetul național

De asemenea, susţin procurorii DNA, pentru a obţine suma de 4.525.551,56 RON (aproximativ 1,4 milioane euro) provenită din fonduri SAPARD şi din bugetul naţional, Gabriela Ciuburciu a prezentat și Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe documente şi declaraţii false care să creeze aparența de legalitate a plăţilor efectuate în cadrul proiectului.

Acuzată în al doilea dosar: prejudiciu de peste un milion de euro

Gabriela Ciuburciu mai este judecată într-un dosar pentru fapte similare, fiind acuzată de un prejudiciu de peste un milion de euro. Femeia de afaceri a şi fost arestată preventiv, iar acest al doilea dosar se judecă în prezent la Tribunalul Vaslui.  

Oficialii IPJ Vaslui au precizat, pentru Libertatea, că mandatul de punere în executare a pedepsei nu a fost comunicat instituției, acesta urmând a fi pus în executare de către polițiști de îndată ce documentul va fi transmis de instanța de judecată.

 

Urmărește-ne pe Google News