Ca să nu se mai complice cu plata dărilor către statul român, trei turci au pus pe picioare o filieră formată din zece firme fantomă prin care au înregistrat operațiuni financiare fictive. Mai exact, achizitții de diverse bunuri în valoare de 34.700.000 de lei. Banii, investiți chipurile pentru achiziționarea de articole din material plastic folosite în construcții, erau rulați sub paravanul acestor societăți ai căror patroni erau niște…amărășteni. E vorba de personaje deosebit de sărace racolate de prin zona localității Petrăchioaia, Argeș, care au acceptat să intre în jocul de milioane de lei al turcilor pentru recompense de 50 de lei, poate de 100 de lei primite la fiecare tranzacție ilegală.
”Patronii” săraci aveau conturile burdușite cu banii turcilor
După aceași rețetă s-au derulat lucrurile și în în cazul altor 16.540.000 de lei despre care ofițerii de la Servicul de Investigare a Criminalității Economice de la Poliția Capitalei. Banii obținuți prin fraudă financiară, la adăpostul firmelor fantomă ai căror patroni erau niște oameni săraci plătiți cu mărunțiș, ajungeau apoi în buzunarele turcilor după ce treceau prin conturile amărăștenilor.
”Sumele obținutre erau fragmentate și depuse în conturile celor puși, de fațadă, la conducerea firmelor fantomă. Sub un control exact, oamenii scoteau banii din conturile ce le fuseseră deschise pe numele lor de turci. Operațiunile se făceau la bancomat unde patronii erau însoțiți de afaceriștii turci”, ne-au dezvăluit surse judiciare
Cele trei persoane din Țara Semilunei au fost reținute în urma unor percheziții care au vizat 23 de adrese din județele argeș și Ilfov și urmează să fie prezentate instanței pentru emiterea mandatelor de arestare. Afaceriștii turci sunt acuzați de avaziune fiscal și spălare de bani.
Turcii, filați și de ”spionii” din poliție
La supraveghrea evazioniștilor și la descâlcirea afacerii derulată între anii 2016 și 2016 prin păienjenișul de firme fantomă au colaborat și Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Operaţiuni Speciale, A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală şi Inspectoratului General al Poliţiei Române – Unitatea Teritorială de Analiză a Informaţiilor.
Citește și: Adio, evaziune fiscală! Câini dresați să miroasă bancnote
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro