„Angajatorii care forțează personalul să se întoarcă la birou cinci zile pe săptămână sunt dinozaurii epocii noastre”, a precizat Sir Cary Cooper, profesor de psihologie organizațională și sănătate la Alliance Manchester Business School de la Universitatea din Manchester.

Expertul în vârstă de 84 de ani a adăugat că angajatorii care impun personalului cerințe stricte de a veni la birou „riscă să alunge lucrătorii talentați, dăunând bunăstării angajaților și subminându-le profitul financiar”.

Această reacție vine după ce Amazon a anunțat, luni, că tot personalul său corporativ ar trebui să lucreze de la birou cinci zile pe săptămână începând cu 2 ianuarie. Amazon este cel mai recent mare angajator global care a cerut o revenire strictă la practicile de dinainte de pandemia de Covid-19.

„Din păcate, unele organizații și companii se gândesc să încerce să forțeze oamenii să revină în mediul de lucru de cinci zile pe săptămână. Cred că sunt dinozaurii epocii noastre. Vechiul stil de management al tipului de comandă și control”, a spus Sir Cary Cooper pentru The Guardian.

„Cei de la Amazon spun că oamenii vor înapoi la birou cinci zile pe săptămână. La fel și câteva bănci de investiții. Dar asta contravine dovezilor”, a afirmat Sir Cary Cooper. Amazon nu a răspuns la o solicitare de a comenta acest subiect.

„Dacă prețuiești și ai încredere în oameni, lasă-i să-și continue munca și dă-le autonomie – iar munca flexibilă este una dintre acestea – ei vor funcționa mai bine, îi vei păstra și vor fi mai puțin stresați. Dacă microgestionezi, nu vei obține câștiguri din productivitate și nu vei atrage următoarea generație”, a punctat Sir Cary Cooper.

Considerat pe scară largă drept o autoritate de top din lume în ceea ce privește organizarea locului de muncă, sănătatea și bunăstarea, Cary Cooper a inventat termenul de „prezentism” în anii 1980 pentru a descrie angajații care sunt prezenți la serviciu, dar nu pot lucra la potențial maxim din cauza problemelor de sănătate.

Anterior, el a consiliat guvernul britanic cu privire la muncă și bunăstare în anii 2000, realizând cercetări care au condus la o extindere a legislației flexibile de lucru în cadrul coaliției Conservator-Liberal Democrate, în 2014.

Unii lideri de afaceri și-au exprimat îngrijorarea cu privire la amploarea schimbărilor, spunând că acestea ar putea afecta crearea de locuri de muncă și economia.

Cu toate acestea, secretarul britanic pentru afaceri și comerț, Jonathan Reynolds, a declarat luni pentru Times că dorește să pună capăt unei „culturi a prezentismului” care împiedică economia.

„Contribuie la productivitate, la reziliența (personalului), la capacitatea lui de a continua să lucreze pentru acel angajator”, a spus Jonathan Reynolds.

Cary Cooper a afirmat că „dovada copleșitoare” este că munca flexibilă a creat niveluri mai ridicate de satisfacție în muncă, o mai bună reținere a personalului și ar putea ajuta la creșterea productivității la locul de muncă.

„Reynolds are perfectă dreptate. Lucrul mai lung nu duce la productivitate, ci la o sănătate mai proastă”, a transmis Sir Cary Cooper.

Munca de la distanță a crescut în plină expansiune a pandemiei de Covid, ceea ce i-a determinat pe unii experți să prezică o schimbare permanentă a practicilor de lucru.

Cu toate acestea, multe firme au introdus politici de revenire la birou, care de atunci au fost înăsprite. Unii, inclusiv Amazon, Boots și Goldman Sachs, au cerut angajaților să revină la o rutină de lucru de cinci zile de muncă la birou.

Andy Jassy, ​​director executiv Amazon, a scris într-o notă trimisă luni angajaților că această companie crede că „avantajele de a fi împreună la birou sunt semnificative”.

Cu toate acestea, Amazon aplică angajamente diferite pentru operatorii din depozit, inclusiv în Marea Britanie, unde sunt disponibile contracte flexibile cu fracțiune de normă și săptămână de lucru de patru zile.

Luna trecută, Amazon a publicat rezultatele unui sondaj pe care l-a comandat, care arată că jumătate dintre angajații săi din Marea Britanie doresc mai multă flexibilitate la locul de muncă, majoritatea respondenților spunând că un echilibru mai bun dintre viața profesională și cea privată este principalul motiv.

„Aceste constatări demonstrează în mod clar importanța uriașă a flexibilității la locul de muncă și de ce contează atât de mult pentru angajații din Marea Britanie”, a spus John Boumphrey, managerul Amazon din Regatul Unit și Irlanda.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News