Aceștia au voie din punct de vedere legal, căci manualul schemei de acordare a ajutorului nu interzice schimbarea proprietarului. Ba chiar fix pe dos: se explică de-a fir a păr ce se întâmplă în cazul fuziunilor și achizițiilor sau în cazul divizării societăților respective. Ministerul pentru Mediul de Afaceri spune că vânzarea nu este interzisă, dar anunță că îi va verifica pe viitorii patroni dacă respectă condițiile impuse în legislație pentru accesarea fondurilor.
200.000 de lei de la stat
Prin programul Start-Up Nation statul oferă un ajutor nerambursabil de maximum 200.000 de lei celor care au pornit o afacere în anul 2017. Acestea nu trebuie să aibă datorii la stat și să creeze cel puțin un loc de muncă pentru următorii doi ani. De asemenea, acționarul/asociații nu trebuie să mai fi avut alte firme.
Cheltuielile eligibile sunt cele pentru echipamente, spații de lucru, autoturisme (parțial, în limita a 36.000 de lei), licențe IT, chirii pentru spații, cursuri de antreprenoriat și realizarea site-ului firmei și consultanță, ambele în limita a 8.000 de lei. De asemenea, salariile sunt compensate de către stat, în limita salariului minim.
Banii sunt și nu prea
Schema Start-Up Nation are un buget total de 1,7 miliarde de lei, dar Ministerul pentru Mediul de Afaceri, care o implementează printr-o agenție din subordinea sa, a primit la rectificarea bugetară doar 247,9 milioane de lei. Ministrul Ilan Laufer spera la 500 de milioane de lei, astfel că nu toate proiectele aprobate vor primi finanțarea promisă.
De altfel, chiar Laufer a recunoscut la începutul lunii octombrie că vor primi finanțare circa 10.500 de planuri de afaceri din cele 20.000 depuse.
Vânzare pe OLX
Ei bine, din aceste motive mulți patroni și-au pus la vânzare pe OLX firmele cu proiectele câștigătoare.
Marius, din București, este unul dintre cei care vor să vândă. Acesta scrie pe platforma online că a primit finanțarea nerambursabilă maximă, adică de 44.000 de dolari, dintre care 10.000 de euro pentru salarii și 34.000 pentru achiziția de utilaje. Obiectul de activitate: fabricarea prăjiturilor, a pâinii și produselor de patiserie. Prețul: 10% din valoarea finanțării, adică 4.400 de euro, adică 20.655 lei. Negociabil.
Ionuț din Oradea cere 7.500 de euro pentru a ceda controlul unei firme care a primit acordul autorităților pentru o firmă care face peleți. Aceasta a primit finanțare de 192.000 de lei pentru linia de peletizare și 8.000 de lei pentru consultanță. Prețul: 7.500 de euro, echivalentul a 34.425 lei la cursul de azi, conform anunțului.
Firmă IT, scoasă la mezat
Răzvan din Brașov a participat la program cu un proiect de realizare a unei firme de software și aplicații, în valoare de 190.000 de lei. A primit de la stat 150.000 de lei pentru achiziția de calculatoare, laptopuri, telefoane mobile, servere, imprimantă și licențe software, la care se adaugă mobilier de 6.000 de lei, site web și salariile a doi angajați pentru primele 6 luni. Acesta spune că proiectul este semnat, cu act adițional și demersuri pentru credit-punte și decont. Vinde firma cu totul.
Daniel din Bacău a avut altă idee: o tipografie digitală. Pe românește, centru de copiere. În anunț, acesta scrie că a primit finanțare de 44.000 de euro și vinde firma pentru 5.000 de euro.
În fine, Andrei din Cluj-Napoca a venit cu un proiect al unei spălătorii mecanizate de covoare. Statul i-a aprobat plafonul maxim, adică 44.000 de euro, iar acum cere 12.500 de euro ca să vândă firma, adică 57.375 de lei.
Ce spune documentația
Schema de acordare a finanțării nerambursabile prin programul Start-Up Nation menționează expres posibilitatea fuziunilor și achizițiilor, ori a divizării firmelor câștigătoare. Astfel, indirect, se recunoaște că proiectele pot fi vândute.
Iată ce menționează documentul, așa cum apare pe site-ul Agenției pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (AIPPIMM):
” În cazul fuziunilor sau al achiziţiilor, atunci când se stabileşte dacă un nou ajutor de minimis acordat unei întreprinderi noi sau întreprinderii care face achiziţia depăşeşte plafonul relevant, se iau în considerare toate ajutoarele de minimis anterioare acordate tuturor întreprinderilor care fuzionează. Ajutoarele de minimis acordate legal înainte de fuziune sau achiziţie rămân legal acordate.
În cazul în care o întreprindere se împarte în două sau mai multe întreprinderi separate, ajutoarele de minimis acordate înainte de separare se alocă întreprinderii care a beneficiat de acestea, şi anume, în principiu, întreprinderii care preia activităţile pentru care au fost utilizate ajutoarele de minimis. În cazul în care o astfel de alocare nu este posibilă, ajutoarele de minimis se alocă proporţional pe baza valorii contabile a capitalului social al noilor întreprinderi la data la care separarea produce efecte”.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri spune, la rândul său, că schema nu interzice vânzarea firmelor, dar că viitorii patroni vor fi verificați dacă respectă condițiile. Iată răspunsul oficial:
”Programul Start Up Nation a fost creat pentru cei care își doresc să devină antreprenori, pentru susținerea lor, pentru crearea de noi locuri de muncă, ocuparea profesională a persoanelor defavorizate, șomerilor și absolvenților, precum și creșterea investițiilor în tehnologii noi, inovative.
Schema de ajutor nu interzice nimic din ceea ce legislația în vigoare permite în domeniul vânzării de societăți, însă acționarii/asociații care cumpără firme beneficiare ale programului vor fi verificați dacă respectă condițiile impuse de procedură”.
Internetul a început să moară din 2014. Va fi înlocuit cu Trinetul!