Cuprins:
Bulgarii acuză că retragerea licenței de funcționare din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), survenită în primăvara anului trecut, ar fi fost ilegală și cer daune de 500 de milioane de euro.
Grupul bulgar a anunțat în mai multe rânduri că va da România în judecată și va cere daune similare.
„Eurohold și EIG au declanșat procedura de arbitraj din cauza nerespectării de către statul român a obligațiilor care îi revin în temeiul tratatului bilateral de investiții dintre Bulgaria și România, inclusiv obligația sa de a acorda un tratament corect și echitabil companiilor. EIG a fost unul dintre cei mai mari investitori de pe piața asigurărilor din România, investind circa 280 de milioane de euro”, se arată într-un comunicat al Eurohold.
Grupul bulgar a precizat că a trimis anterior o notificare Guvernului, în care a solicitat soluționarea pe cale amiabilă, dar Guvernul român nu a discutat cu aceștia.
Istoria unui faliment
ASF a retras autorizația Euroins în data de 17 martie 2023, după ce a constatat o gaură de 2,2 miliarde de lei la capitalul de solvabilitate.
Libertatea a publicat la începutul anului trecut o amplă investigație despre Euroins, cea mai dată în judecată entitate din România.
Ziarul a mai arătat și că, în cursul lunii februarie 2023, Euroins a transferat în Bulgaria către Eurohold active în valoare de 1,6 miliarde de lei sub titlul unei reasigurări.
Lichidatorul vrea să recupereze activele
Între timp, CITR – lichidatorul judiciar al Euroins – a dat în judecată Eurohold pentru a recupera sumele și activele transferate.
Recent, Libertatea a scris că Eurohold a mutat în afara grupului firma de reasigurare EIG Re, către care Euroins România a făcut inițial transferurile.
De asemenea, Eurohold a încercat să intre la masa credală a Euroins România cu 500 de milioane de lei, tot în baza acelui contract, dar lichidatorul a respins solicitarea.
Raportul CITR privind insolvența a arătat, la rândul său, că Euroins nu avea suficiente fonduri pentru a acoperi obligațiile.
Câștig la Roșia Montană
România a câștigat recent la ICSID procesul cu Gabriel Resources, prin care firma canadiană dorea daune de peste 6,7 miliarde de dolari pentru proiectul minier de la Roșia Montană.
Compania nu a putut obține toate avizele și autorizațiile pentru proiect, dar dorea modificarea legislației incidente, respectiv o lege specială pentru demararea exploatării.
IulianH6 • 23.05.2024, 16:22
Ce TUPEU PERFID...după ce au dispărut cu banii românilor - peste 400 milioane de Euro mai dau statul român in judecată. Statul român e BLEG că Nu e în stare să recupereze banii de la ei, probabil e corupt de bulgari, mai mult statul român a Dublat pretul Asigurărilor ASF Halal.
Andan09 • 23.05.2024, 19:15
IulianH6 • 23.05.2024, 16:22
Ce TUPEU PERFID...după ce au dispărut cu banii românilor - peste 400 milioane de Euro mai dau statul român in judecată. Statul român e BLEG că Nu e în stare să recupereze banii de la ei, probabil e corupt de bulgari, mai mult statul român a Dublat pretul Asigurărilor ASF Halal.
Pardon, statul roman nu e bleg, este corupt... poate au aranjat vreun blat, cine stie? Noi doar platim...