Parintii sau tutorii copiilor in varsta de pana la doi ani, respectiv pana la trei ani (in cazul copilului cu handicap) pot primi de la angajatori tichete de cresa in valoare de trei milioane de lei vechi fiecare.

Tichetele se acorda lunar , pentru fiecare dintre copiii naturali, adoptati sau dati in plasament. Doar parintii care si-au dat copiii in plasament la asistentul maternal profesionist sau cei care au copii dati in plasament de urgenta nu au dreptul la astfel de tichete. Potrivit Legii 193/2006, tichetele de cresa, precum si cele cadou, sunt bilete de valoare si pot fi utilizate de societatile comerciale, regiile autonome, societatile si companiile nationale, institutiile din sectorul bugetar, unitatile cooperatiste, de celelalte persoane juridice, precum si de persoanele fizice care incadreaza personal pe baza de contract individual. Pentru sumele corespunzatoare acestor tichete, parintelui nu i se calculeaza si nu i se retin contributiile obligatorii la asigurarile sociale, pentru somaj, la bugetul asigurarilor de sanatate sau asigurarile pentru accidente de munca si boli profesionale. Incepand cu anul viitor, contravaloarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa nu va mai fi impozabila in sensul impozitului pe venit.

Parintii care au mai multe locuri de munca pot primi tichete de cresa doar de la angajatorul la care au functia de baza. Pentru a beneficia de aceste tichete, salariatul trebuie sa faca o cerere, la care se anexeaza actul doveditor eliberat de unitatea la care este inscris copilul, o declaratie pe proprie raspundere ca celalalt parinte/tutore nu primeste tichete de cresa si nu beneficiaza de concediu si de indemnizatia pentru cresterea copilului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News