Legea, care este concepută pentru a ajuta aproximativ două milioane de angajați ai restaurantelor și alți lucrători în domeniul ospitalității, urmează după ce au fost semnalate mai multe cazuri despre companiile care deduc bani din plățile cu cardul destinate ospătarilor și bucătarilor.
Guvernul a declarat că cercetările au arătat că multe companii care adaugă o taxă de servicii discreționare la facturile clientului păstrează parțial sau total acele sume, în loc să le ofere personalului.
Unele companii au folosit banii pentru a completa salariile managerilor sau bucătarilor, iar altele le-au folosit pentru a susține profiturile.
Noi reguli trebuiau impuse urgent, mai ales după ce pandemia a făcut ca aproximativ 80% din oameni să plătească cu cardul, în loc de bani cash în Marea Britanie, lucru care facilitează păstrarea fondurilor de către întreprinderi.
Bacșișurile lăsate cash sunt deja protejate de lege.
„Din păcate, unele companii aleg să păstreze numerar de la personalul harnic care l-a primit de la clienți drept recompensă pentru un serviciul său bun. Planurile noastre vor face acest lucru ilegal și ne vor asigura că bacșișurile vor merge la cei care au lucrat pentru asta. Acest lucru va oferi un impuls lucrătorilor din pub-uri, cafenele și restaurante din întreaga țară, asigurându-le, în același timp, clienților că banii lor se îndreaptă către cei care merită acest lucru”, a spus Paul Scully, ministrul piețelor muncii din Marea Britanie.
Conform noilor măsuri legislative, va fi ilegal ca angajatorii să devieze bacșișuri și taxe pentru servicii de la lucrătorii din restaurante. Cei care încalcă regulile pot fi amendați și obligați să compenseze lucrătorii.
Cu toate acestea, orice acțiune în justiție se va baza pe lucrătorii care aduc un dosar în instanță. Un cod de practică legal care urmează să fie elaborat după consultări suplimentare cu întreprinderile, lucrătorii și alte părți interesate va stabili modul în care ar trebui distribuite bacșișurile, pentru a asigura echitatea și transparența.
De asemenea, lucrătorii vor avea dreptul de a solicita informații referitoare la dosarul pe care l-a depus angajatorul, lucru care le va permite să depună o cerere în instanță.
Legea urmează să fie prezentată Parlamentului ca parte a unui proiect de lege mai amplu privind ocuparea forței de muncă, deși nu s-a stabilit încă un calendar.